Odbor za spoljne poslove trebalo da bude otvoren za javnost, ali nije održan: Raguš iz SNS optužila Borka Stefanovića da je obmanuo javnost, on kaže da je mislio da poštuje Poslovnik 1Foto: Print screen N1

Sednica Odbora za spoljne poslove ipak je tebala da bude otvorena za javnost, iako su do medija došle informacije o tome da će sednica biti zatvorena i bez prisustva javnosti, odnosno novinara. Sednica na posletku nije ni održana jer nije stigao materijal iz Ministarstva spoljnih poslova, a o odlaganju sednice nije bilo glasanja jer nije bilo kvoruma.

Jedna od tačaka dnevnog reda na toj sednici treba da bude i Nacrt Rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU, kao i o uvođenju „određenih sankcija“ koju je inicirao predsednik tog odbora Borko Stefanović.

Marina Raguš, poslanica SNS i zamenica predsednica predsednika Odbora za spoljne psolove, je na sednici navela da je predsednik Odbora Stefanović obmanuo članove odbora i javnost.  Dok je Stefanović naveo da nije bilo namere sa njegove strane.

– Dogovor sa predsenikom Odbora je bio da pošto dobijemo informaciju i mišljenje od Ministrstva za spoljne poslove damo prostor od tri ili četiri dana da razmotrimo podatke, ne samo poslanici vladajuće većine nego svi. Ne vidim razlog zašto ste obmanuli javnost. Ne može niko pre sednice na koju se tajnost odnosi da odlučuje pre iste sadnice. O tome se odlučuje neposredne pre sednice i o tome odlučuje Odbor na inicijativu određenog broja poslanika i uz obražloženje. Gospodin Stefanović je obmanuo vas i javnost. SNS sa svojim koalicionim partnerima je više nego zainteresovana za ovu raspravu, jer su stavovi vladajuće većine i njenih koalicionih partnera o toj temi poznati – navela je Raguš.

Ona je pokazala papir i navela da nema potpisa poslanika SNS da sednica odbora bude tajna. Prema njenim rečima, ovo nije prvi put i zamolila je kolegu Stefanovića da malo bolje razmišlja.

– Ne vidim čemu zbrka i nekorektno ponašanje prema kolegama – rekala je Raguš.

Stefanović je izvinjavajući se za nastalu situaciju naveo da je obavešten od ljudi koji rade u stručnim sluđbama Skupštine da postoji inicijativa za tajnost sednice.

Odbor za spoljne poslove trebalo da bude otvoren za javnost, ali nije održan: Raguš iz SNS optužila Borka Stefanovića da je obmanuo javnost, on kaže da je mislio da poštuje Poslovnik 2
Foto: Print screen N1

– Zar mislite da bih ja ili bilo ko iz opozicje imao toliki uticaj da pritisne stručne službe Skupštine da skinu sednicu odbora iz kalendara sa sajta i zatvori za javnost sednicu o temi koja je za nas od velikog značaja. Apsolutno ničija namera nije postojala da zatavramo, niti bismo mogli. Nezadovoljstvo ili nerazumevanje je ovde pokazano je razumljivo. Ali nije dobra Smatrao sam da se pridržavam tačke 255 Poslovnika Skuptšne jer sam obavešten o tome. odluku nisma dobeo odluku donosi Odbor. Ne vidim zašto bih ja kao jedna o dpredlagača želeo da sednica bud ezatvorena. Želeo bih da mi se objasni šta je dijabolični plan Borka Stefanovića – naveo je Stefanović.

Poslanik Zajedno Đorđe Miketić zatražio je da se priča o temi sednice.

– Svaki put kada treba da razgovaramo o suštinskim stvarima, vi se bavite procedurama. Mislim da je vreme da ovaj odbor počne da se bavi stvarima koje su u njegovoj nadležnosti, a to je spoljna politika – rekao je Miketić.

A Poslanica SNS Nataša Jovanović poručila je Borku Stefanoviću da je obmanuo javnost.

– Dovedeni smo u sumnju da Borko Stefanović ima određeno znanje nakon svega ovoga. Koleginica Raguš mi je pokazala da nema nijednog potpisa čime je javnost obmanuta. Vi ste još u julu rekli, kada su bile velike vrućine da će Odbor za spoljne poslove da raspravlja o uvođenju sankcija, pa da li je to normalno. Mislila sam valjda znate kakve su procedure, mnogi studenti možda spremaju master ili doktorski rad na osnovu toga kakva je regulatorna odluka Skupštine u odnosu na vođenje politike – navela je Jovanović.

Dok je poslanica SNS Biljana Pantić Pilja zatražila je izvinjenje Stefanovića, zbog toga što je kako je rekla,  svojom izjavom sve doveo u zabludu.

– Doveli ste sve u zabludu, pokažite mi moj potpis gde sam potpisala da se sednica drži iza zatvorenih vrata. Vi ste rekli da su poslanici SNS tražili da se sednica održi iza zatvorenih vrata. Želim izvinjenje zbog toga, zarad javnosti i kolega, jer ste nas sve doveli u zabludu – pojasnila je Prlja.

Raguš je tražila je sednica odloži jer je prebrzo organizovana te da se poslanici nisu adekvatno pripremili, ali su posle dopune dnevnog reda, predstavnici vlasti napustili sednicu pa nije bilo kvoruma za njen rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari