Odbornik SRS u skupštini Loznice nada se da će poseta Vučića doprineti smirivanju tenzija 1Foto: SRS

„Najavljena poseta predsednika Aleksandra Vučića, meštanima lozničkih sela koja su obuhvaćena prostornim planom područja posebne namene ‘Jadar’, za eksploataciju i preradu minerala jadarit u svakom slučaju je dobro došla. Od posete lično ne očekujem ništa epohalno, ali se nadam da će bar malo doprineti da se smire tenzije koje prete da eskaliraju u sukobe sa nesagledivim posledicama”, kaže za Danas mr Nenad Samardžić, odbornik Srpske radikalne stranke u skupštini grada Loznice.

Samardžić kaže da očekuje da će meštani navedenih sela predsedniku Vučiću, preneti sopstvenu zabrinutost za životnu sredinu, kao i zabrinutost za opstanak žitelja na tom području, koji bi eventualnim otvaranjem rudnika bio doveden u pitanje.

“Očekujem da će meštani lozničkih sela saopštiti Vučiću stav i odluku velike većine građana Loznice, da nisu za to da firma Rio Tinto otvori rudnik i počne ekslataciju rude. Da će upoznati predsednika Srbije sa činjenicom, ako mu nije poznata, da se u proceduri donošenja pravnih akata, a u vezi projekta „Jadar“,ne poštuje zakonska i pravna procedura”, napominje odbornik SRS u skupštini opštine Loznica.

Na pitanje koji zakon se konkretno ne poštuje, sagovornik Danasa odgovara da sada imamo činjenicu da je skupština grada Loznice u svoj prostorni plan inkorporila Prostorni plan područja posebne namene, koji nije usklađen sa višim pravnim aktima,odnosno Prostornim planom repubike Srbije i Prostornim planom grada Loznice.

“Pripajanje Prostornog plana područja posebne namene Prostornom planu grada Loznice, pre odobrenja projekta za eksploataciju, dozvole za ekplataciju rude Litijum, kao i izrade studije o uticaju na životnu sredinu, govori da se nekom očigledno žuri da na mala vrata i protivno zakonskoj proceduri ugura prejekat Rio Tinto u Srbiju. Nadam se da Vučićeva poseta neće biti u svrhu politikanstva i skupljanja jeftinih političkih poena, već da će građani od nje imati i konretnu korist, i da će dobiti odgovor na mnoga pitanja, koja ih sada muče i drže u  neizvesnosti”, zaključuje odbornik Srpske radikalne stranke koja je zajedno sa grupom građana Smelo glasala protiv usvajanja prostornog plana grada Loznice.

Predsednik Srbije najavio je, inače, da će u narednim danima obići stanovnike sela na području Loznice gde Rio Tinto planira iskopavanja, kako bi sa njima razgovarao o tome „šta oni očekuju od svoje države i šta su potrebe države“.

„Idem tamo da čujem šta je njihovo mišljenje, da im predstavim šta možemo da dobijemo i da izgubimo, bez ikakvog rešenja u glavi. Ali neću da razgovaram sa političarima ni sa tajkunima nego sa ljudima koji žive u tih 10 sela“, rekao je Vučić i dodao da da i dalje misli da je litijum važan projekat za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari