Odgovor Sputnjika: Krucijalna optužba je da su Srbi „neizlečivo“ vezani za Rusiju 1Studio agencije Sputnjik Srbija Foto: Sputnik/Radoje Pantović

Krucijalna optužba koja izvire iz ove „paškvile“ dr (Tomasa) Braja je to da su Srbi „neizlečivo“ vezani za Rusiju što je pokazalo istraživanja iz 2019. po kojem je 80 odsto ispitanika bilo za proširenje kontakta sa Rusijom.

Najveću odgovornost za to, kao i činjenicu da priloge Sputnjika preuzimaju drugi mediji, opet snosi srpska redakcija Sputnjika, navodi se, između ostalog u odgovoru ruske agencije, na prikaz na portalu Danasa publikacije nemačkog novinara Tomasa Braja „Ruski mediji na Balkanu – studija slučaja, kako moskovska propaganda utiče na Srbiju“, u izdanju fondacije Fridrih Nojman.

„Istovremeno, dok dr Braj ispituje ko su „Stožeri Sputnjikovog DNK“, vlada u Berlinu ozbiljno štiti svoje energetske interese borbom za izgradnju „Severnog toka“, pa čak traži i podršku Kine u UN, kako bi se ovaj, za Nemačku životno važan ruski projekat ostvario, piše u odgovoru na portalu Sputnjika na objavljenu publikaciju.

„Suočen sa konfuzijom koju je stvorio a uveren da radi vrhunsku „sondažu“ Sputnjikove ruske misije na Balkanu, dr Tomas Braj, nikako nije mogao da odgovori sebi na „majku svih pitanja“: kako to da Sputnjik u svom izveštavanju tekstove „formuliše sa srpskim autorima“ i „u interesu i sa stanovišta Srbije“, dok glavna urednica tvrdi da ne pokušava da utiče na politiku bilo koje zemlje, pa ni Srbije.

Brajevu paranoju pojačalo je prisustvo srpskih političara, pa čak i umetnika, posebno režisera Emira Kusturice na proslavi petog rođendana Sputnjika. Sve to po njegovom mišljenju objašnjava „izostanak ideološke pozadine“ u impresumu Sputnjikovog portala. Kako i zašto je Braj spojio ideologiju i impresum jednog glasila, ostaje nejasno”, navodi se takođe u tekstu Sputnjika.

„Kada govori o kreiranju javnog mnjenja na pozicijima Moskve, može biti pomalo i zbog profesionalne zavisti, gospodin Braj optužuje Sputnjik da je dao prostora, kako se izrazio, „kratkotrajnom“ ministru spoljnih poslova Vladislavu Jovanoviću.

U svojoj promašenoj, konfuznoj, nedorečenoj, protivrečnoj i u svemu amaterskoj analizi Sputnjika na srpskom jeziku, dr Braj se nije potrudio da prenese osnovne činjenice. Na primer, dr Darka Tanaskovića, našeg poznatog orijentalistu i islamologa, naziva „pravnikom“, a sve ostale sagovornike Sputnjika naziva „četvororazrednim“ političarima, „drugorazrednim“ istoričarima, te „odavno ostarelim penzionerima“…I Matija Bećković mu je sumnjiv. Nadasve. Jer prostor koji Sputnjik ustupa našem akademiku ukazuje da ova medijska kuća „po pravilu zauzima stranu u (retkom) unutarsrpskom sporu oko Kosova“, navodi se u odgovoru Sputnjika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari