Biserko: Odlazak Srba iz Hrvatske podstaknut iz Beograda 1foto FoNet/Aleksandar Mijailović

Varnice na relaciji Srbija – Hrvatska traju u kontinuitetu poslednjih deset godina. Stalno je u pitanju neraščišćena prošlost, pre svega zbog onoga što se desilo devedesetih godina”, kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora, komentarišući oštre poruke na relaciji Hratska – Srbija zbog optužnice podignute protiv četvorice oficira koji se optužuju da su tokom hrvatske vojno-policijske akcije Oluja u avgustu 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica.

Ona napominje da je mnogo toga što je predsednik Hratske Zoran Milanović rekao na svojoj konferenciji za novinare tačno, a pre svega da je odlazak Srba iz Hrvatske podstaknut i organizovan iz Beograda.

„To je nešto što se vuče kroz sve ove godine, pogotovu što se sugeriše da je to bio preventivni genocid. I taj sukob će trajati sve dok Beograd ne prihvati realnost i svoju odgovornost za to“, ističe Biserko i dodaje da je pitanje interpretacije prošlosti još uvek problem.

Biserko kaže da se sa diplomatskim aktivnostima između Srbije i Hrvatske potpuno stalo, jer je Beograd, Hrvatsku zamenio Budimpeštom, ali i zato što se Vučić sve više okreće ka Višegradskoj grupi.

Ona ističe i da je Beograd i dalje u regionu izvor nestabilnosti, ali i da rečnik Zorana Milanovića nije na mestu, mada su mnoge stvari koje on kaže tačne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari