Održan 12. protest protiv nasilja u Čačku sa temom odbrana Kablara od izgradnje staklenog vidikovca 1Ilustracija / Nova.rs/Ljubica Sokić

Nekoliko desetina Čačana protestovalo je večeras u Čačku protiv nasilja i protiv izgradnje staklenog vidikovca na vrhu planine Kablar.

Organizator i voditelj protesta građanski aktivista i pesnik Jevđenije Julijan Dimitrijević rekao je da je „nasilje nad prirodom, nasilje nad planinom Kablar i nasilje nad čovekom“.

On je istakao da je građanskim i ekološkim aktivistima koji već nekoliko dana kampuju na Kablaru i protive se izgradnji staklenog vidikovca privatno obezbeđenje zabranilo da se kreću planinom.

„Nama je ometana sloboda kretanja. Nije čudo što mali šrafovi iz privatnog obezbeđenja, koji su nam pretili fizičkim obračunima, krše zakon i Ustav kada to rade i ljudi na čelu države“, rekao je Dimitrijević.

On je ocenio da sve što se dešava u državi tiče se i Kablara.

„Šta selo dočeka grad sačeka. Kablar nije jedino mesto gde se uništava priroda. Uradili su to i u Beogradu, Vojvodini, na jugu Srbije“, rekao je Dimitrijević.

On je dodao da oni koji su branili Kablar meštanima su predstavljeni kao uzurpatori njihovog puta i da su nazivani lažnim ekolozima i plaćenicima.

„Šta će biti kada krupni kapital pojede tu planinu“, rekao je Dimitrijević.

On je pozvao građane da u ponedeljak, 11. septembra, dođu na protest ispred zgrade Gradske uprave u Čačku, od 14 do 16 časova.

„Hoćemo da kažemo da se bunimo protiv urbanizovane i betonirane planine. Nećemo da se planina uništi. Pozivam Čačane da ne budu inertni“, rekao je Dimitrijević.

Na protestu su ponovljeni zahtevi za smenom rukovdstva REM-a i RTS-a, ministra policije i direktora BIE Bratislava Gašića i Aleksndara Vulina i gašenje televizija Pink i Hepi.

„Ti zahtevi ne smeju da nam dosade. Ponavljamo ih zbog sve one dece koja su poginula i zbog sistema koji je svima nama pucao u glavu i u srce“, rekao je Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari