Održavaju li NDMBGD, DS i Narodna sastanke ili su to samo medijski natpisi? 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Iako sagovornici Danasa iz Ne davimo Beograda, Narodne stranke i Demokratske stranke ne potvrđuju pisanje medija da će do sastanka predstavnika ove tri grupacije sledeće sedmice doći, naš list nezvanično saznaje za sastanke je zainteresovan i ostatak koalicije „Moramo“ čiji je NDMBGD deo. Takođe kako nezvanično saznajemo ovim razgovorima neće prisustvovati grupacije okupljene u poslaničkom klubu čiji će predsednici biti predsednik PSG Pavle Grbović i potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Nakon što su na dan inauguracije predsednika Republike Alekandra Vučića predstavnici NDMBGD, DS i Narodne održali zajedničku konferenciju za medije na kojoj su poručili da je Vučić kukavica zato što zakletvu nije položio pred novoizabranim poslanicima, u medijima su se pojavili navodi da ove tri opcije planiraju sastanak na kom će tema biti parlamentarno delovanje.

Govoreći za dnevni list Nova ni potpredsednik Narodne Miroslav Aleksić, kao ni Radomir Lazović iz NDMBGD i predsednik Izvršnog odbora DS Srđan Milivojević nisu precizirali kad će sastanka tačno biti i da li je uopšte on planiran, ali su naglasili da potreba za koordinaciju budućeg delovanja u beogradskom i republičkom parlamentu.

Lazović je za naš list ponovo da je važna i potrebna tehnička saradnja u parlamentu kako bi se Aleksandar Vučić i njegov SNS vratio u ustavne okvire.

-To svakako neće biti lako, s obzirom da su u pitanju ljudi koji ne samo da krše zakone, pravila i Ustav, nego su i povezani sa organizovanim kriminalom. Razgovaraćemo sa svima kako bi omogućili da se glas opozicije što bolje čuje i u budućem sazivu Skupštine, navodi Lazović.

Predsednik Izvršnog odbora DS Srđan Milivojević podsetio da izborni proces još nije završen, tačnije da nisu poznati konačni rezultati parlamentarnih izbora.

-Bez obzira na to svakodnevno komuniciramo sa svim opozicionim stranka. Pod tim mislim na opoziciju Aleksandru Vučiću, a ne opoziciju Aleksandra Vučića. DS je otvoren za svaku saradnju i razgovor, ali ovoga trenutka tih razgovora na tom nivou koji vama novinarima zanimljiv nema. Mi ne znamo hoće li Parlamenta uopšte biti, Srbija je postala zemlja velikih mogućnosti gde je sve moguće jer nema institucija. Sve zavisi od toga kako se Vučić probudi, tom čoveku može pasti na pamet da ponovi parlamentarne izbore, naveo je Milivojević i dodao da kada se situacija oko formiranja budućeg saziva iskristališe će intezivirati razgovore sa parlamentarnim opozicionim grupacijama i da će o tome obavestiti novinare.

Milivojević dodaje da je za sastanak sledeće nedelje čuo od novinara „Nove“, a da sastanak na tom nivou nije zakazan i da se ne formira nekakav poseban blok.

– Za Narodnu stranku su partneri svi koji ne saradjuju niti su spremni da saradjuju sa režimom. U tom smislu Narodna stranka svakodnevno obavlja razgovore sa političkim strankama i pokretima, i nastaviće to da čini i u narednom periodu, a pogotovu u cilju koordinacije delovanja opozicije u beogradskom i republičkom parlamentu, kaže za Danas generalni sekretar i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović.

Ovo nije prvi put da se mediji pišu o sastancima članica „Moramo“ NDMBGD i Akcije sa predsednikom DS Zoranom Lutovcem. Naime, „Nova“ je pisala da se Lutovac nedavno sastao sa ovim grupacijama kako bi razgovarao o skretanja srpske spoljne politike ka Evropskoj uniji, o kojem sve češće govori predsednik Vučić, ali i o stranačkoj deklaraciji povodom rata u Ukrajini.

Kako naš list nezvanično saznaje, sastanka između DS i NDMBGD je bilo u pogledu tehničke saradnje u novom sazivu parlamenta.

Upitan da potvrdi navode „Nove“ da se predsednik DS Zoran Lutovac sastao sa liderima pokreta Ne davimo Beograd, kao i sa Nebojšom Zelenovićem, predsednikom Otvorene građanske platforme „Akcija“ i stranke Zajedno za Srbiju, Milivojević odgovara da nisu razgovarali, te da su svoja dva strateška ugovora o evrointegracijama i tome da će biti „oštra opozicija“ vlasti doneli samostalno, da su oni plod unutrastranačkih razgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari