Održavanje rejtinga naprednjaka zahteva jaku propagandu i sve resurse 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Održavanje rejtinga Srpske napredne stranke na 50 i više odsto zahteva sve resurse, tenziju i permantnu i jaku propagandu, jer okolnosti više nisu kao ranije budući da je SNS ušao u desetu godinu vlasti.

Za održavanje tenzije osim predsednika stranke, Aleksandra Vučića, ali i za javno obračuvavanje sa onima koji iskaču iz naprednjačkih šina, čini se da je najviše zadužen poslanik SNS Vladimir Đukanović.

Izgleda da ono to neće Vučić da kaže kaže Đukanović, a odnedavno i Vojislav Šešelj, predsednik SRS.

On je poslednjih meseci postao redovan gost na provladimim medijima u prajmtajmu i čini se da sve što govori nije slučajno i završava ban stranicama tabloida.

Đukanović poodavno ima problem sa Zoranom Mihajlović, ministarkom rudarstva i energetike, pa je i novi požar u rudarskom basenu Kolubara, iskoristio da traži njenu ostavku na društvenim mrežama, pita hoće li tužilaštvo uhapsiti nekog, ima li odgovornosti kao i da izrazi uverenje da su havarije namerno izazvane.

Ta njegova pitanja odmah su peneli svi mediji, uključujući i provladine, stvarajući utisak da naprednjaci ipak razmišljaju o odgovornosti i otvaraju vrata za smene ministara, ako ne u ovoj onda u narednoj vladi.

A ministarka Mihalović u poslednje vreme daje povoda Vučiću da porazmisli o njenom mestu u narednoj vladi jer se stiče utisak da u vezi kompanije Rio Tinto, najosetljivije teme trenutno, daje suprotne izjave od njega.

Ovih dana ponovo se oglasio i ministar odbrane Nebojša Stefanović prekorevajući premijerku i novopostavljenu potpredsednicu SNS, Anu Brnabić, što nije reagovala na reči lidera SRS Vojislava Šešelja o Stefanovićevoj „ulozi u prevratu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

On je rekao i da ga čudi što je Brnabić prećutala vređanje i ocenu da je Srbija kolonija i vazalna država kojom upravljaju Amerikanci i Britanci, „zato što vrlo dobro zna da na predsednika Vučića i njegove odluke apsolutno niko ne može da utiče“.

Neobično je, kako je rekao, i što je izostala njena reakcija na Šešeljeve uvrede na Stefanovićev i račun predsednika, jer ona dobro zna da je njegova ostavka odavno na Vučićevom stolu i da on može da je aktivira kad god hoće, a da to ne zavisi ni od koga drugog, a ponajmanje od Amerikanaca i Britanaca.

Čini se da je Stefanović, osokoljen Vučićevim ljudskim oprostom, zaboravio da Brnabić nikako nije vešta u političkim igrama i nadmudrivanjima pa ne čudi da joj je promaklo da odbrani svog ministra prilikom napada takozvanog opozicionog poltičara. Ali čudi, i tu je Stefanović u pravu, što se nije zauzela za Vučića.

Kako je Danas već pisao afera u koju je umešan Stefanović ispliva a površinu kad god je potrebno i ne bi bilo neočekivano da se pred izbore dogodi rasplet bilo u korist ili na štetu ministra.

Uz sve ovo dva poslanika SNS, Bratislav Jugović i Ljubiša Stojimirović, potpisuju opoziciionu inicijativu Sava Manojlovića, direktora kampanje Kreni-promeni da se zabrani iskopavanje litijuma na teritoriji Srbije.

Čak ni to nije urađeno iza Vučećevih leđa. Bar tako deluje iz Jugovićeve izjave da je ova narodna inicijativa prilika da se pristalice Save Manojlovića uvere da većeg demokrate od Vučića u Srbiji nije bilo.

Time se stvara se slika pluralizma i da je dopušteno misliti drugačije u ovoj partiji.

Stojmirović je naveo da je protiv Rio Tinta i ostalih belosvetskih probisveta koji u Srbiju dolaze samo da bi zarad svoje koristi ovde napravili darmar i uništili životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari