Ognjen Radonjićfoto Radenko Topalović

Desnica ima zajedničku nacionalnu agendu, ali i ne mari previše za osnovne demokratske postulate što su i pokazali svojim ignorisanjem protesta Srbija protiv nasilja. Mislim da su u bliskom dosluhu sa vlastima i da su povezani i logistički i finansijski – kaže za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

On je komentarisao izjavu Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke, koji je, nakon što je smenio svog potpredsednika i šefa poslaničkog kluba u Skupštini Srbije Miroslava Aleksića, jednog od najaktivnijih organizatora demonstracija, kritikovao deo opozicije, tehničke organizatore protesta Srbija protiv nasilja, da nisu dorasli izazovu ispoljene energije na ulicama Beograda u prethodna dva meseca.

Jeremić je, između ostalog, naglasio i da bez Novi DSS, Dveri i Zavetnika nije moguć ni uspeh protesta ni svrgavanje režima SNS, uprkos njihovoj inerciji prilikom protesta kao i brojnim navodima o tajnoj saradnji sa režimom.

– Smatram da je u današnjem kontekstu pogrešno praviti paralele sa obaranjem Miloševića. Prvo, obaranje Miloševića se desilo na izborima, a 5. oktobra 2000. se na ulicama branila izborna volja. Drugo, opozicija je imala logističku i obilatu finansijsku pomoć Zapada. Treće, upravo zbog prethodno rečenog, ali i bombardovanja Srbije koje je prethodilo, došlo je dogovora između bezbedosnosih struktura i opozicije da se tranzicija vlasti izvrši mirnim putem – objašnjava Ognjen Radonjić svoje viđenje aktuelnosti.

Ognjen Radonjić: Desnica je u bliskom dosluhu sa vlastima - povezani su i logistički i finansijski 1
Šetnja Srbija protiv nasilja Beograd Foto: Lazar Novaković

U današnjem kontekstu, dodaje, nijedan od pobrojanih faktora nije na snazi.

Utisak je da opozicija očekuje da će ova vlast pasti sama od sebe

– Drugim rečima, u takvim okolnostima, ali i okolnostima znatno okupiranijih medija nego tada, opozicija teško da može da ostvari značajan rezultat na izborima što situaciju čini izuzetno teškom i kompleksnom. U svakom slučaju, imam utisak da opozicija očekuje da će ova vlast pasti sama od sebe jer ne vidim i dalje konkretne političke korake da se nezadovoljstvo građana artikuliše što je veliki problem – smatra Ognjen Radonjić.

U svakom slučaju, napominje, svakako smatram da bi trebalo preduzeti korake ka ukrupnjavanju i to sa političkim opcijama sa kojima možete da funkcionišete.

Nerešiv galimatijas 

– Moj presek stanja bi bio da postoje personalna trvenja u prozapadnoj opoziciji i kada bi se tome još dodale ideološke razlike sa desniciom čini mi se da bismo dobili nerešiv galimatijas – pojašnjava on.

Dakle, ističe, kada nema podrške Zapada racionalno je udružiti se sa političkim akterima koji dele stratešku agendu, ali samo sa onima sa kojima imate dobru komunikaciju.

– Udruživanje radi udruživanja vodi budućoj kompromitaciji što je pokazano na primeru Ujedinjenih nakon aprilskih izbora 2022. Desnica, sa druge strane, ima zajedničku nacionalnu agendu, ali i ne mari previše za osnovne demokratkse postulate što su i pokazali svojim ignorisanjem protesta. Mislim da su u bliskom dosluhu sa vlastima i da su povezani i logistički i finansijski – kaže Radonjić.

U svakom slučaju, zaključuje, svakako smatra da bi trebalo preduzeti korake ka ukrupnjavanju i to sa političkim opcijama sa kojima možete da funkcionišete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari