Zašto Vučić nudi opoziciji da bira termin kad će na izbore? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

„Aleksandar Vučić zna da bi pod sadašnjim uslovima pobedio na izborima, kada god oni bili održani, da li u septembru, decembru, aprilu ili maju naredne godine. Zato velikodušno i nudi lažnoj opoziciji da bira termine vanrednih izbora, kako bi uz njihove aplauze, prevario pravu opoziciju da na njima učestvuje. Međutim, ni Vučiću i SNS-u se ne ide previše na izbore, već im je cijlj otupljivanja oštrice i masovnosti protesta“, smatraju sagovornici Danasa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, gostujući na TV Pink, da će izbori biti održani u miru i redu, a kada će biti zavisi od opozicije i „ako hoće, mogu da ih imaju i u septembru i u decembru“.

„Ako ne, imaćemo opšte izbore u aprilu ili maju kad su i lokalni i pokrajinski izbori“, rekao je Vučić i dodao da deo opozicije neće izbore, jer znaju da i građani koji šetaju na protestima neće za njih da glasaju.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da su i Staljin i Norijega kao dobri poznavaoci autokratskih mehanizama svojevremeno rekli sličnu stvar o izborima – da nije bitno kako građani glasaju, već ko broji glasove.

„To dobro zna i Vučić, ali za razliku od njih, još je i majstor igranja kvazidemokratskih igara. Staljin i Norijega su izbore mogli u potpunosti da nameste pa nisu oko toga morali da se zamajavaju. Vučić to može samo delimično, pa je zato razvio metode održavanja izbornih trka u kojima jedna strana jezdi na kočijama koje vuče niz državnih konja, dok drugi činioci pokušavaju da trče dok su im noge sputane okovima“, napominje sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima da baš na tu vrstu političke utakmice Vučić i sada misli, vidi se po nizu stvari. Pojavljuje se sa obraćanjima naciji skoro pa na svakih par sati, kao TV vesti, u nizu medija koje kontroliše.

„Otvoreno najavljuje da će u narednim mesecima državne fondove koristiti kao partijske za potkupljivanje birača. Sprovodi naveliko represije, od toga da njegovi partijsko-kriminalni batinaši prete poljoprivrednicima koji protestuju, do hapšenja i osuda novinara zbog verbalnog delikta. Intenzivirao je geopolitičke performanse i gorljivo plasira isprazne ura patriotske priče“, ističe Anđelković.

Ocenjuje da je borbena zaprega, nalik rimskoj gladijatorskoj, u kojoj se udobno i bezbedno vozi, Vučiću pogodno sredstvo za obračun sa političkim protivnicima koje, skoro pa goloruke, pokušava da uvuče u izbornu arenu.

„Pod sadašnjim uslovima Vučić zna da bi pobedio u decembru ove ili u maju naredne godine, ako bi uz aplauze lažne opozicije zbog toga što nudi vanredne izbore, prevario pravu da na njima učestvuje. Tako bi političke procese koji su mu se prelili na ulice, gde ne može da vara kao što to radi na svom terenu, vratio na njega. To bi bilo pogubno jer bi se narod koji sada polako ali sigurno vlast gura ka ponoru, demoralisao i u Srbiji bi do daljnjeg sve ostalo po starom“, napominje politički analitičar.

Dodaje da se stoga, mora istrajati na ispunjenju zahteva koje su definisali građani koji protestuju. Jer Vučić će pre, ili kasnije biti prisiljen da popusti.

„Tek onda ima smisla ići na izbore. One prave, a ne po totalitarnom receptu Staljina, Norijege ili Vučića. Srbiji treba nešto novo, a ne repriza već viđenih političko-izbornih prevara. Na njima ako baš želi da ih sada organizuje neka učestvuje Vučić sa partijama koje drži u šaci. To mu neće pomoći da se izvuče iz situacije u kojoj se nalazi“, zaključuje Anđelković.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli ima utisak, kako kaže, da se Vučić i ovom pričom o izborima bukvalno poigrava, odnosno igra mačke i miša sa opozicijom.

„Mada ostaje izvesna dilema koliko u toj igri ima blefa, a koliko istinske samouverenosti i samopouzdanja. Ali činjenica je da je tom svojom, naizgled, ozbiljnom, a zapravo vrlo maglovitom i neodređenom pričom o izborima („može sad, može kad god, samo se dogovorite, pa mi javite“), Vučić uspeo dodatno da zbuni i unese konfuziju unutar opozicionih redova. S jedne strane, zahtev organizatora protesta („prvo ispunjenje zahteva, pa izbori“) deluje logično. Ali u praksi, bez pritiska onih stotinak hiljada građana na ulici, taj i takav zahtev takođe može da ide na ruku vlasti“ smatra Vukadinović.

Dodaje da se ,po njegovom dubokom uverenju, ni Vučiću i SNS-u ne ide previše na izbore, već su sa tim izašli prvenstveno radi otupljivanja oštrice i masovnosti protesta.

„S druge strane, jasan je i rizik izbora pod postojećim medijskim i ostalim uslovima. Ali, da se ne lažemo, po tom pitanju, pod ovom vlašću, nekog velikog pomeranja i napretka ionako neće biti“, ocenjuje Đorđe Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari