Olenik: Odavno radimo na potpisima za izbornu listu 1Foto: Beta/Medija centar Beograd

Na izborima 2020. biće nam protivnik Aleksandar Vučić i njegovi trabanti, svi koji sprovode njegovu politiku koji sprovode njegovu politiku koja je ista kao i Miloševićeva i Šešeljeva, nastavak u sadašnjem trenutku.

Jedino dobro što je Vučić uradio od kako je nosio gajbice Šešelju, jedinu dobru stvar koju je uradio je Briselski sporazum, sve ostalo je katastrofa, kaže Aleksandar Olenik, predsednik Građanskog demokratskog foruma, odgovarajući na pitanje ko će ovoj organizaciji biti glavni politički rival.

Upitan budući da je GDF udruženje, a ne stranka, da li očekuju da će uspeti da sakupe 10.000 potpisa građana, potrebnih za predaju liste kandidata za parlament, Olenik odgovara da u GDF odavno rade na tome.

– Bavim se politikom skoro tri godine i sve to vreme radim na prikupljanju potpisa podrške, nećemo to uraditi onog momenta kada budu raspisani izbori. Idemo od vrata do vrata i objašnjavamo ljudima našu politiku da bi dobili njihovu podršku da možemo da dođemo i uzmemo njihov potpis, navodi on.

Na pitanje zašto nisu osnovali GDF kao stranku ako je tako, Olenik odgovara da važeći zakoni daju šire mogućnosti grupama građana.

– Nismo formirali stranku između ostalog i zato što od toga nema koristi, samo finansijske štete. To košta oko 30.000 evra otprilike, potpis za osnivanje stranke je duplo skuplji od potpisa za listu za učešće na izborima. Suštinski je po našim zakonima, lakše ispuniti sve formalne uslove za učešće na izborima kao grupa građana nego kao stranka. Zakon je osmišljen da bude demokratski i da se približi politika svim građanima i olakšane su procedure. Čak i stranke izlaze na listama građana, jer je to prosto lakše, što i jeste normalno u jednoj evropskoj državi da nema mnogo formalnih prepreka za učešće na izborima, navodi predsednik GDF.

Upitan, da budući da je GDF prepoznat u delu javnosti, kao grupacija koja se zalaže za priznanje nezavisnosti Kosova, šta očekuje da se dogodi dan posle, kada se desi to priznanje, on odgovara:

– Nemojte mi stavljati u usta nešto što ne tvrdim. Zalažemo se za sporazum Srbije sa Kosovom, što ne mora da bude isto što i priznanje nezavisnosti, jer Kosovo jeste nezavisno od 1999. godine. A posle sporazuma koji Srbija postigne sa Kosovom dešava se stabilnost. Nama je bitno da taj sporazum ne da ga samo ratne elite u Beogradu i u Prištini potpišu, nego da dobije potvrdu od građana da li kroz Skupštinu ili kroz referenduma ili oba. Samo sporazum koji je prihvaćen od građana sa obe strane donosi stabilnost bitnu nama, regionu i Evropu. Bez tog dogovora koji bi građani potvrdili nema ni našeg napretka društva i države ni napretka regiona. Da li taj sporazum podrazumeva priznanje ili samo sporazum, to u ovom trenutku niko niko ne zna. Bitno je završimo sa nacionalističkim orgijanjem koje traje od 90-ih, da na to stavimo tačku. Bez te tačke nikada nećemo krenuti napred kao društvo i kao država, samo idemo nazad ili tavorimo u mestu, zaključuje Olenik.

Građanski demokrati forum ima šestoro odbornika u Skupštini Beograda, koji ne bojkotuju sednice gradskog parlamenta, za razliku od većine drugih iz opozicije. Na pitanje kakve su njihove aktivnosti u gradskoj skupštini, Zoran Vuletić odgovara:

– Upravo smo imali sednicu gradske skupštine na kojoj je bilo 23 tačke dnevnog reda, poslednja je aneks kojim se regulišu odnosi u vezi sa spalionicom otpada u Vinči, na ugovor potpisan 2017. Materijal smo dobili pet minuta pred početak sednice, što nije ništa novo. Ali, ozbiljne primedbe, koje smo imali na to, neće čuti, jer su svi izvestili o blatu koje je ispred zgrade doneo Marko Bastać, navodi Vuletić.

Na pitanje da li je GDF-u protivnik Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad, ili Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, Vuletić odgovara – obojica.

– Mi se vezujemo za politiku, nama je važnije da se čuje šta je sa tim aneksom nego da definišem ličnost koja mi je protivnik. Protivnik nam je i Bastać jednako kao i Vesić pošto se oni dobacuju političkim lopticama sa blatom i sa ogradama umesto da se bave ozbiljnim stvarima. Ozbiljan je problem to što je ugovor o spalionici potpuno nečitko i nejasno napisan, naše pravobranilaštvo čak ne može da da validno mišljenje u vezi sa tim, što izaziva ozbiljnu sumnju… Ne može da se čuje naše pitanje zašto Siniša Mali, tadašnji gradonačelnik, nije potpisao taj ugovor iako je sedeo za stolom za kojim je potpisan. Nešto je šatro potpisivao, niko ne zna šta. Ugovor je potpisao gradski sekretar, u ponedeljak će aneks isto da potpiše sekretar, zašto ne i gradonačelnik? To je kapitalna investicija koju bi možda verovatno svaka država priželjkivala i u ovom marketinškom političkom ludilu jako je čudno zašto ne potpisuje gradonačelnik nego niži službenici… Takve stvari nisu tema, ali se bavimo bacanjem blata. Protivnik nam je svako ko se ozbiljno ne bavi društvenim temama, poručuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari