Oliver Varhelji: Srbija da nastavi i produbi reforme 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET POOL

– Srbija mora da nastavi i produbi reforme u borbi protiv korupcije, medijskim slobodama, borbi protiv organizovanog kriminala i procesuiranju ratnih zločina. Napredak Srbije u vladavini prava i normalizacija odnosa sa Kosovom su suštinski važni za naredak – rekao je Oliver Varhelji, komesar za proširenje pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta u Strazburu, gde se razgovara o godišnjim izveštajima za zemlje Zapadnog Balkana.

Izveštaj o Srbiji bi trebao da bude objavljen tokom dana.

Sednici odbora je prisustvuje i Ana Hrustanović, ambasadorka Srbije pri EU, naveo je predsedavajući Odbora Dejvid Mekalister.

Varhelji je naveo da je Srbija ispunila uslove za otvaranje klastera 3 ( Konkurentnost i rast) i 4 ( Zelena agenda i održiva povezanost).

On je zahvalio posalnicima Tanji Fajon i Vladimiru Bilčiku na uspešnom vođenju međustranačkog dijaloga i postizanju sporazuma u tom dijalogu.

U diskusiji koja jop uvek traje, je poslanik iz Hrvatske Tonino Picula konstatovao da Srbija pada po svim kriterijumima u slobodi medija, demokratiji i borbi protiv korupcije.

On je pitao zašto nije spomenuta korupcija vezana za viskoke državne zvaničnike koja se pominje u medijima.

A poslanik Mihajl Galer iz Nemačke bio je zabrinut za prisutvo Rusije u Srbiji i da li se inicijativa Otvoreni Balkan uklapa u planove EU.

Odgovarajući Piculi, Vrhelji je rekao da napretka ima, ali da još treb ada se radi i da je dobar znak to što je srpski parlament usvojio Kodekt ponašanja, ako i izmene zakona o borni protiv korupcije uzimajući u obzir preporuke Greka.

Kada je reč inicijativi Otvoreni Balkan Varhelji je naveo da je regionalna saradnja gde su svi prisutni, jedini put napretka i da je zato ta inicijativa podržana.

Portal European Western Balkans imao je uvid u nacrte zaključaka iz izveštaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari