On misli da je država njegovo vlasništvo: Zdravko Ponoš o Vučićevim rečima da mu ne da Srbiju 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Aleksandar Vučić misli da je država njegovo vlasništvo. Imamo urušene institucije, obolelo društvo i lošu međunarodnu poziciju i ugled. Vučić nas je doveo u tu poziciju i nije u stanju da nas izvede iz nevolje u koju nas je uveo. Fokusiran je samo na svoj opstanak na vlasti koji bazira na onemogućavanju slobodnih izbora u Srbiji, kaže za Danas lider pokreta Srbija centar Zdravko Ponoš.

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić je u četvrtak uveče govoreći za televiziju Pink rekao da ne da Srbiju Milivojeviću, Brkiću, Ponošu i Đilasu jer neće da je uništi.

On je to govorio u kontekstu odbijanja Ponoševog predloga da zahtev opozicije treba da bude formiranje prelazne tehničke vlada sa mandatom da pospremi stanje u društvu.

Vučić to odbija jer, kako kaže, on je taj koji treba da da mandat nekom za formiranje vlade a on to neće da učini. Prema njegovim rečima, ako premijerka podnese ostavku teče rok od mesec dana za rekonstrukciju vlade, a ako se to ne uspe onda će se ići na izbore.

Upitan da prokomentariše to da mu Vučić ne da Srbiju, Ponoš odgovara da se iz njegovog odgovora vidi da on misli da je država njegovo privatno vlasništvo.

– Zato i nije čudno što su nam za ovu deceniju njegove vlasti institucije uništene, društvo obolelo, a međunarodni ugled Srbije odavno nije bio lošiji – navodi on.

Prema njegovim rečima, Vučić njegov predlog za formiranje prelazne vlade zlonamerno tumači kao zahtev za dolazak na vlast bez izbora.

– Preuzimanje odgovornosti za Srbiju u ovakvom stanju je pretežak krst za svakoga ko ima kičmu. Polazim od činjenice da mi imamo urušene institucije, obolelo društvo i lošu međunarodnu poziciju i ugled. Vučić nas je doveo u tu poziciju, on nije u stanju da nas izvede iz nevolje u koju nas je uveo. Fokusiran je samo na svoj opstanak na vlasti koji bazira na onemogućavanju slobodnih izbora u Srbiji. Napravio je podele u društvu do ivice sukoba – objašnjava Ponoš.

Kako ukazuje, njegov predlog usmeren je upravo na sprečavanje tih sukoba prevazilazenje krize i obnovu institucija.

– Treba nam tranzicioni period ka normalnosti. To ne rešavaju prevremeni neregularni izbori. To se obezbeđuje prelaznom tehničkom vladom koja bi imala zadatak da elementarno pospremi stanje u državi, smiri tenzije u društvu i organizije prave izbore u mirnoj atmosferi. Slično kao što je to urađeno svojevremo u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. Nemam dilemu da ćemo i mi morati ovu krizu da prevazilazimo na taj način – ocenjuje Ponoš.

Kako dodaje, bolje sada nego kad stvari postanu još komplikovanije i opasne, kao što je bilo u nekim od navedenih slučajeva.

– Moj drugi predlog za imenovanje specijalnog tužioca za organizovani kriminal koji bi uživao međunarodnu zaštitu, po modelu kako je to svojevremenu urađeno u Rumuniji, usmeren je na suzbijanje simbioze vlasti i kriminala. Verujem da nema potreba da detaljnije obrazlažem nasušnu potrebu za tim. Dovoljno je da se spomene upletenost vrha vlasti u Jovanjicu, bliskost sa Belivukovim klanom, bliskost sa ljudima sa međunarodnih poternica. Vlast koja je tako neraskidivo povezana sa kriminalom opasna je po državu i zato što je podložna ucenama koje ne dolaze samo iz kriminalnog miljea nego i u kontekstu geopolitičkih odmeravanja moćnih igrača – zaključuje Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari