Opozicija: EU ima puno kritika Vučića 1Foto: FoNet Nenad Đorđević

Opozicioni lideri na sastanku sa predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini istakli su da EU nema samo reči hvale za Vladu Aleksandra Vučića kao što se to predstavlja u javnosti.

Postoji mnogo kritika vlasti u Srbiji, naveli su, a pre svega kada je reč o slobodi medija i pravosuđu, prenose agencije.

Kako se navodi , predstavnica EU razgovarala je sa budućim predsedničkim kandidatom Sašom Jankovićem, predsednikom Demokratske stranke Draganom Šutanovcem, predsednikom SDS Borisom Tadićem i predsednikom pokreta Dosta je bilo Sašom Radulovićem. Sasatnaku nije prisustvovao budući predsednički kandidat Vuk Jeremić koji je ukviru kampanje bio na Kosovu i Metohiji.

– Mogerini redovno pominje probleme u vladavini prava i medijskim slobodama, ali ne može da shvati situaciju u kojoj te iste kritike ne dopiru do javnosti, već se prezentuje kao da je to samo podrška Vladi i Aleksandru Vučiću lično. Ona tvrdi da to nije tako, ali nažalost građani Srbije dobijaju sliku preko medija koji su potpuno pod kontrolom Aleksandra Vučića da je Evropska unija zaštitnik Aleksandar Vučića, što ne samo da nije tačno, nego je ironično“,  istakao je Janković, prenoseći stav predstavnice EU. O je naveo da je Mogerinijevoj prenet zajednički stav da Srbija nije na dobrom putu, niti da gradi bilo koju od evropskih vrednosti – vladavinu prava, bezbednost ili standard građana, prenose agencije. Janković je dodao da se plaši da EU nedovoljno jasno vidi da smo mi svi taoci jedne lažne politike – sa jedne strane lažnih izjava o pripadnosti nekim vrednostima, a sa druge strane potpuno drugačije Srbije u kojoj se mnogo građana pita da li je EU možda digla ruke od nas, jer ne moguće je da ne vidi sve ovo što se dešava.

Šutanovac je naveo da je neophodno da se promeni pravosudni sistem, i da to jedino može da se promeni samo kroz izmenu Ustava, u kome bi se uspostavila potpuna nezavisnost pravosuđa kroz definisanje sudstva kao treće grane vlasti. Takođe, Šutanovac je istakao da je neophodno da u zemlji zavladaju zakoni, a ne zakon sile i skrenuo pažnju na problem nejednakih medijskih uslova za vođenje kampanje.

Boris Tadić, čija stranka je podržala kandidaturu Vuka Jeremića, istakao je da EU ima kritički stav prema Vladi, a ne samo podršku evroskom putu Srbije i smanjenju deficita.

„EU nema samo reči podrške nego i reči kritike, ali mislim da one ne dolaze do javnosti. Ogromne su kritike u obalsti slobode medija, vladavine prava i reforme pravisudnog sistema“, kazao je Tadić i dodao da je u Srbiji na delu urušavanje demokratije i svega što je postignuto nakon 5. oktobra 2000. godine.

Predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović danas je na sastanku sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini oštro kritikovao njen odlazak i govor u Skupštini Srbije, u situaciji kad je Skupština suspendovana i pogažene demokratske institucije, „po nalogu jednog autokrate uplašenog od gubitka vlasti“. Prema saopštenju tog Pokreta, sastanak sa Mogerini protekao je u zategnutoj atmosferi kritike.

Mogerini je, kako se navodi, zamerila što poslanici Dosta je bilo nisu prisustvovali posebnoj sednici Skupštine na kojoj je govorila dok su joj poslanici SRS vikali.

Saša Radulović joj je odgovorio da ona nije ni trebalo da ide u Skupštinu jer je Skupština suspendovana i ocenio da je Mogerini učestvovala u jeftinoj predstavi Aleksandra Vučića i pristala da bude deo njegove predizborne kampanje.

Za DJB je neprihvatljivo ćutanje EU u situaciji kad se u Srbiji događa demonstracija ukidanja institucija, kad predsednik Vlade trči za predsednika Republike i zloupotrebljava sve državne resurse, kad su neravnopravni uslovi za izbore dodatno otežani činjenicom da Dosta je bilo ne može da dobije nijednog notara za prikupljanje potpisa za kandidaturu, što je očigledno kršenje ustavnih prava građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari