Poslanici Skupštine Srbije tri sata utvrđivali dnevni red 1Opozicija u holu Skupštine Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Nakon tri sata rasprave i ni jednog prihvaćenog predloga, poslanici Skupštiune Srbije utvrdili su dnevni red Prve sednca Prvog redovnog zasedanja parlmenta u ovoj godini .

Utvrđivanje dnevnog reda  trajalo  je ipak znatno kraće, nego  u ranijim slučajevima  kada je opozicija učestvovala u radu parlamenta  i kada je bio potreban i čitav dan da se saslušaju njihovi predlozi za dopunu dnevnog reda.

Poslanici će tako raspravljati o predlogu zakona o Centralnom registru stanovništva, turizmu, ugostiteljstvu, kao i o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane.

Raspravljaće i o predlozima zakona o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta, Zakonu o sredstvima za zaštitu bilja i Zakona o zdravlju bilja, koje je podnela Vlada.

Kako je ranije utvrđeno, Skupština će razmatrati i Predlog zakona o potvrđivanju Ustava Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu i Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o ratifikaciji Sporazuma između SFRJ i Vlade Malezije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, sa Protokolom, koje je podnela Vlada Srbije. Pred narodnim poslanicima biće i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Srbije, koji je podnela Poslanicka grupa Srpske napredne stranke.

Opozicija nastavlja bojkot i traži ponovo smenu Maje Gojković

Ako je suditi po prvom radnom danu prolećnjeg redovnog zasedanja Skupštine Srbije u ovom najvišem zakonodavnom domu neće biti nimalo dosadno u narednom periodu, s obzirom na postojanje „dva parlamenta“.

Jednog redovnog i drugog paralalenog koga čine poslanici opozicije koji su potpisali Sporazum sa narodom i koji bojkotuju rad parlamenta.

I dok su poslanici vladajuće koalicije i Srpske radikalne stranke  zasedanje otpočeli intoniranjem himne „Bože poravde“, početak paralalenog zasedanja parlamenta poslanici DS, SDS, Narodne stranke, Dveri i samostalni  poslanici označili su razvijanjem transparenta „Jedan od pet miliona“, ispred Doma narodne Skupštine.

Oni su na taj način  poručili građanima koji protestuju širom Srbije protiv aktuelne vlasti da u parlamentu imaju svoje predstavnike, ali i da  aktuelna vlast urušava osnovne demokratske principe i institucije i onemogućava dijalog i raspravu u parlamentu.

Opozicioni poslanici ponovo su  zatražili i ostavku predsednice parlamenta Maje Gojković jer je urušila tu instituciju u kojoj više nema debate i u kojoj se ne poštuju osnovna demokratska načela.

Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije  rekla je novinarima da je Maja Gojković pred početak prolećenog zasedanja organizovala kolegijum, ali da poslanici koji bojkotuju parlament kolegijumu nisu prisustvovali i da ne pristaju na „mrvice demokratije“.

„Danas čujemo neke vesti sa kolegijuma da je Gojković spremna da nas pusti da pričamo o našim amandmanima, da se možda čak i usvoji neki od naših predloga, ali ta neka nagla ofanziva demokratije i šarma je prosto neverovatna i mislim da je ona rezultat straha da su stvari počele ozbiljno da se krune“, istakla je  Rakoviš Ivić.

Ona je podsetila da su poslanici opozicije i pre dve godine zatražili da se raspravlja o ostavci Maje Gojković, ali da njihov predlog nije usvojen.

„Ona je unizila rad parlamenta i pretvorila ga u protezu izvršne vlasti“, ocenila je Rašković Ivić, a šef skupštinskih demokrata  Goran Ćirić naveo je da ne  veruje da će Gojković promeniti svoj način ponašanja i odnos prema opoziciji.

„Puno je razloga zašto ne možemo da verujemo da će promeniti svoj način i odnos prema poslanicima opozicije, jer su očigledni dvostruki standardi prema poslanicima opozicije i vlasti“, istakao je Ćirić, a Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri  naveo je da opozicija neće učestvovati u radu „nikavih kolegijuma“ i drugih tela, dok ne dođe do smene Maje Gojković, jer je to “uslov svih uslova da bi se normalizovao rad parlamenta“.

Poslanici Skupštine Srbije tri sata utvrđivali dnevni red 2
Počelo prolećno zasedanje: Skupština Srbije   Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Marko Đurišić, poslanik Socijaldemorkatske stranke podsetio je da  se pet godina na isti način upravlja parlamentom, što je dovelo do toga da nema parlamentarne debate, dok je samostalni poslanik Jovan Jovanović ocenio da deo opozicije više ne želi da učestvuje u urušavanju institucija, jer nemaju pravo da daju „privid normalnosti države“.

„Mi nemamo pravo da dajemo neku vrstu infuzije nedemokratskom režimu“, kazao je Jovan Jovanović iz Kluba samostalnih poslanika.

Paralaleno sa postavljanjem poslaničkih pitanja u skupštinskoj sali, opozicioni poslanici  koji bojkotuju rad parelamenta, postavljali su pitanja u skupštinskom holu , koja su se odnosila na Kosovo, gradnju u Beogradu i Srbiji i poslovanje preduzeća Elektroizgradnja čiji je radnik nedavno izvršio samoubistvo.

Miroslav Aleksić, poslanik poslaničke grupe SDS – Narodna stranka pitao je premijerku i predsednika Srbije Anu Brnabić i Aleksandra Vučića da li će potpisati pravnoobavezujući sporazum sa Prišinom i omogućiti članstvo Kosova u UN i tako priznati nezavisnost Kosova. On je podsetio  da je prošlo godinu dana od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će izneti svoj plan za Kosovo, da je pre neki dan rekao da Srbija ne može da prizna Kosovo a da ne dobije ništa.

„To govori da će oni uraditi sve ono što smo govorili da će uraditi“, rekao je Aleksić i poručio: „Nemojte trgovati sa srpskom teritorijom“.

Postavljajući poslanička pitanja Đorđe Vukadinović rekao je da predlog razgraničenja nikada nije zvanično usvojen na Vladi Srbije, niti na telima Skupštine Srbije,ali da se iz izjava zvaničnika vidi da je plan „srpske Vlade“ neka vrsta demarkacije uz spremnost da se prizna Kosovo, a da se za uzvrat dobije „bedna kompenzacija“. On je  kritikovao i  vlast u Beogradu zbog izgradnje gondole od 18 miliona evra i stena za penjanje u parku na Košutnjaku.

„Ruše se stabla da bi te stene – zdanja bile postavljene i za to se izdvaja 140 miliona evra – najskuplja stena slične namene košta 130 puta manje. Na sajtu Alibaba se može naći za više od 100 puta jeftinije“, kazao je Vukadinović.

Lider Dveri  rekao je da ima nekoliko pitanja u vezi  sa samoubiustvom Voje Terzića , magacionera Elektroizgradnje. Terzić je , kako je reako izvršio samoubistvo  posle sastanka  rukovodstva ovog preduzeća, jer je na njegfa izvršen pritisak da  potpiše  zalighe nepostojećeg kabla  kako bi papirološki pokrio mahinacije  Predraga Ralevića , direktora  Elektrizgradnje .

On je upitao kako i kada je izabrana skupština tog preduzeća, da li je budžetska inspekcija dolazila u Elektroizgradnju tokom 2018. godine i da li je utvrdila nepravilnosti u ispalti ličnih dohodaka za lica zaposlena po osnovi privremenih i povremenih poslova.

„Da li je tačno da se odredjen broj funkcionera Srpske napredne stanke nalazi na platnom spisku ovog preduzeća, a da nisu nijednom kročili u njega i da li se na njemu nalazi i Branko Malović potpredsednik Izvšrnog odbora SNS iz Vršca“, upitao je izmedju ostalog Obradović i dodao da se javno preduzeće Elektroizgradnja zloupotrebljava i stavlja u funkciju „kriminalne vlasti SNS“.

Radikali u majicama sa natpisom „Kosovo je zauvek Srbija“

Istovremeno, sa  opozicionim poslanicima koji su u holu postavljali pitanja, poslkanici vlasti i Srpeke radikalne stranke  koji su nosili plave majice sa grbom Srbije i natpisom „Kosovo  je zauvek Srbija“ postavljali su pitanja u skupštinskoj sali.

Poslanici Skupštine Srbije tri sata utvrđivali dnevni red 3
Radikali sa majicama na kojima je natpis „Kosovo je zauke Srbija“   Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Vojislav Šešelj, lider  radikala  ponovo je aktuelizovao „kriminalne afere“ potpredsednika vlade Srbije Rasima Ljajića . On je pitao kada će vlasti reagovari na  zloupotrebe  Rasima Ljajića, za koga se saznaje  ovih dana da je vlasnik  građevinske firme „Ikan kompani“  i da on finansira  izgradnju 14 zgrada sa po sto stanova u Sočiju, što je nespojivo sa funkcijom miniustra.

Aleksandar Marković, poslanik SNS pitao je da li su nadležni organi obavili istragu  o napadu na radnike Gradske čistoće  u Terazijskom tunelu, nakon protesta  koji su organizovali  Đilas, Jeremić, Boško Obradović i ostali iz saveza za Srbiju.

Nakon  poslaničkih pitanja  kako u skupštinskoj sali , tako i u skupštinskom holu  poslanici su predlagali dopunu dnevnog reda. Žika  Gojković  poslanik  sa liste SNS i lider Pokreta obnove Kraljevine Srbije  rekao je da je podneo Skupštini Srbije Predlog zakona o povraćaju imovine i obeštećenju.

„Otećemo tajkunima imovinu koju su budzašto kupili od države, a znali su da je država nelegalno i protivzakonito otela privatnu imovinu od gradjana koji su je stvarali generacijama. Srbija ima dovoljno resursa da obešteti gradjane i to u izvornom obliku, vraćanjem tačno one imovine koja im je nelegalno oteta, ali najvećim delom njom danas raspolažu tajkuni“, rekao je Gojković i dodao da  oni koji su se nelegalno bogatili devedesetih, legalizovali su svoje bogatstvo zakupom zemljišta i otimanjem preduzeća.

Prema njegovim rečima, suština predloga POKS je pravičnost i prestanak diskriminacije građana.

„Komunisti su posle rata Srbiju nacionalizovali, a dok su se njihovi naslednici bogatili, zloupotrebljavajući nacionalizaciju, porodica Karadjordjević i velika većina gradjana ostavljena je bez dedovine“, rekao je on i dodao da će pravedna restitucija „ojačati“ i poziciju Srbije u pregovorima o statusu Kosova, jer bi prema predloženom zakonskom rešenju „dali mogućnost SPC da potražuje dvadeset odsto teritorije Kosova, a naročito Metohije“.

Predloge za dopunu dnevnog reda  u skupštinskom holu imao je i poslanik SDS  Marko Đurišić koji je zatražio je da se u dnevni red uvrsti SDS-ov Predlog zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom, Zakon o poreklu imovine i vraćanje novca penzionerima kojima su 2014 godine umanjene penzije.

On je kazao da penzionerima treba nadoknaditi iznos penzije koji im je četiri godine oduziman. Poslanik Nove stranke Zoran Živković zatražio je da se zakonom zahteva da poslanici i državni funkcioneri pre stupanja na dužnost obave lekarski pregled kojim će biti utvrdjeno da su sposobni za obavljanje tih dužnosti. Vukadinović je tražio da se u dnevni red uvrsti predlog za formiranje anketnog odbora za utvrđivanje okolnosti činjenica u vezi sa ubistvom lidera Građanske Inicijative SDP Olivera Ivanovića 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari