Opozicija: Smiriti tenzije oko Kosova, naći rešenje 1 (arhivska fotografija- Kosovska Mitrovica) Foto: www.wikipedia.org

Grupa opozicionih političkih organizacija oštro se suprotstavlja pojačavanju tenzija, konstruisanju sukoba i izazivanja drugih oblika ugroženosti Srba i Albanaca i svih drugih građana koji žive na Kosovu i Metohiji, navedeno je u zajednčkom saopštenju.

Takvo ponašanje proizvodi nedemokratsku atmosferu u kojoj racionalni i promišljeni postupci mogu biti zamenjeni iracionalnim i nepromišljenim, naglašeno je u saopštenju koje potpisuju Pokret slobodnih građana, Pokret centra, Zelena ekološka partija – Zeleni, Čuvari Starog grada Koalicija tolerancija i Mađarski pokret.

Us ocenu da dugogodišnja kriza povodom Kosova duboko potresa Srbiju i šire područje Balkana, potpisnici ukazuju da „vlast Srbije nije domaću javnost obavestila šta se nalazi na pregovaračkom stolu u Briselu, niti šta je njen predlog za rešavanje neodrživog stanja“.

Umesto konstruktivnog pristupa rešavanja najtežeg političkog problema Srbije „u ovom trenutku vlast raspiruje strah, generiše sukobe i stvara veštački okolnosti u kojima će jednoga dana moći da se pojavi kao spasilac, kao neko ko će nas izbaviti iz onih muka koje je sama stvorila i na kraju nametnuto rešenje proglasiti sopstvenom pobedom“, ocenjeno je u saopštenju.

Vlasti u Beogradu i Prištini upozorene su da „sudbonosne odluke moraju biti u najboljem interesu svih građana i najvišem interesu mira i dugoročne stabilnosti“.

„Odlaganjem rešenja oni šalju jasnu zajedničku poruku da ovaj problem koriste radi dužeg ostanka na vlasti“, ocenjeno je u saopštenju grupe opozicionih političkih partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari