Opozicija u Nišu: Vršilac funkcije predsednika Višeg suda vrši uticaj na Gradsku izbornu komisiju i krši zakon, kako bi naše žalbe bile odbijene 1Đorđe Stanković Foto: Opozicija Niš

Opozicija u Nišu upozorila je danas da vršilac funkcije predsednika Višeg suda Tomislav Trajković vrši direktan uticaj na Gradsku izbornu komisiju sa ciljem da se stvore procesni uslovi za odbijanje svih njihovih žalbi na odluke te komisije kojima su njihovi prigovori odbijeni.

Prema dostupnim podacima, opozicija je podnela 14 žalbi – osam koalicija Biramo Niš, a šest grupa građana Dr Dragan Milić.

„Dobili smo informacije da v. d. predsednika Višeg suda, inače predsednik Veća koje odlučuje o izbornim žalbama, vrši uticaj na GIK i traži da ona naknadno usvoji zapisnike koji nisu postojali u vreme pisanja i izrade odluka, čime se stvaraju procesni uslovi da se naše žalbe odbiju. Suština je da bi bez tih zapisnika naše žalbe morale da se usvoje i da se ponovo glasa na dva biračka mesta. Očigledno je da postoje procesi koji se politički guraju, kako bi se ovo što pre završilo, a mi naterali da pravdu tražimo na druge načine“, rekao je nosilac izborne liste Biramo Niš Đorđe Stanković.

Stanković je kazao da je ponašanje Trajkovića „isto kao kada bi sudija zvao okrivljenog da mu kaže šta od dokaza da podnese da ne bi bio okrivljen“.

On je podsetio da je Trajković osam meseci vršilac funkcije predsednika Višeg suda, te da bi u narednih deset dana trebalo da bude izabran za predsednika.

„On ovakvim kršenjem procedure i zakona dokazuje svoju političku podobnost“, ocenio je.

Sve četiri opozicione izborne liste- GG Dr Dragan Milić, Biramo Niš, Kreni – promeni i Ujedinjeni – Nada za Niš podnele su Višem sudu pisano obaveštenje u kojem navode informacije do kojih su došli.

Gradska izborna komisija u Nišu, inače, nije usvojila u potpunosti nijedan od 35 prigovora opozicije zbog sumnje u izborne neregularnosti na lokalnim izborima održanim 2. juna u ovom gradu.

GIK takođe nije donela nijednu odluku o ponavljanju izbora na nekom od 197 biračkih mesta u Nišu.

Opozicija je podnela ukupno 36 prigovora, ali je jedan povukla, zbog čega je taj postupak obustavljen.

Prema saopštenju predsednice Danijele Milićević, GIK je delimično usvojila šest prigovora, odbila je devet i odbacila 20 prigovora.

Delimično usvajanje prigovora na nepravilnosti za posledicu imaju samo da je GIK, nakon uvida u birački materijal, donela „rešenja o ispravci zapisnika o radu tih biračkih odbora“.

GIK je juče saopštila da je donela odluku o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora, po kojima lista „Aleksandar Vučić- Niš sutra“, na kojoj su Srpska napredna stranka i još sedam stranaka i koalicija, i opozicija- grupa građana Dr Dragan Milić, Biramo Niš, Kreni – promeni i Ujedinjeni – Nada za Niš, imaju po 30 mandata, a Ruska stranka jedan.

Ovakav rezultat omogućava naprednjacima da formiraju gradsku vlast u Nišu sa Ruskom strankom.

Ova odluka GIK o preliminarnim rezultatima identična je njenoj odluci donetoj 3. juna.

GIK je u obe odluke navela da je Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila 16 mandata, „Biramo Niš“ deset, a „Ujedinjeni-Nada za Niš“ i Kreni- promeni po dva mandata.

U niškom SNS su nakon prve odluke GIK zvanično proglasili pobedu, navodeći da će formirati gradsku vlast sa manjinskom Ruskom strankom.

Opozicija je prethodno proglasila pobedu, pozivajući se na zvanični podatak GIK da su njihove četiri liste imale 3332 glasa više nego koalicija oko SNS i Ruska stranka zajedno.
Skupština grada Niša ima 61 odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari