Opozicija: „Za pobedu nad Vučićem potrebno jedinstvo“ 1foto Medija centar

Iako se još uvek čeka odluka o tome ko bi mogao da bude predsednički kandidat opozicije i neizvesno je da li će većina stranaka stati iza predloga SSP da to bude general Zdravko Ponoš, iz opozicije za Danas poručuju da je važno „očuvati jedinstvo opozicije“, jer je samo tako moguća „pobeda nad Aleksandrom Vučićem“, kako su naveli sagovornici Danasa.

Dok se u delu „udružene opozicije“ odnosno koaliciji oko SSP, DS, PSG i NS, prelama odluka da li će svi stati iza podrške predsedničkoj kandidaturi Zdravka Ponoša, a ni sam general Ponoš nije se izjasnio da li ovakvu ulogu prihvata, ostatak opozicije – zeleno-leva kolona, i koalicija oko Borisa Tadića, još uvek je uzdržan po pitanju toga da li će se svi okupiti oko podrške jednom čoveku.

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, podseća za Danas da će ta stranka izneti stav o predlogu da predsednički kandidat bude Zdravko Ponoš, nakon razgovora unutar stranke ali i sa ostalim koalicionim partnerima. Ona očekuje da se postigne dogovor i da sve opozicione stranke podrže jednog kandidata.

– Očekujem da će se opozicija dogovoriti o zajedničkom predsedničkom kandidatu, iza koga će stati i opozicione partije i građani. Cilj nam je svima isti: smena kriminalnog režima i Aleksandra Vučića. A taj cilj možemo ostvariti samo ako budemo složni, ujedinimo svoje resurse i motivišemo građane da izađu na izbore, jer se vredi boriti za demokratsku Srbiju – naglasila je Rakić.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, naglasio je gostujući na N1, da nije bitno da li je Ponoša kao predsedničkog kandidata predložila SSP ili neka druga opcija, niti iz koje stranke dolazi, već da opozicija mora da se bori zajedno, te da će svi „za ovog čoveka izginuti u kampanji“. On kaže i da je Narodna stranka obaveštena da će Ponoš biti kandidat i da je tim povodom održan sastanak sa svim partnerima.

Sa druge strane, iako je Narodna stranka ta čija se odluka čeka i, kako se čini, koči odluku da Ponoš bude kandidat opozicije, i iz ove stranke ističu da se zalažu za jedinstvo opozicije.

To je rekao Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke za Newsmax adria prekjuče, kada je rekao da je prvi izbor Narodne stranke za predsedničkog kandidata Miroslav Aleksić, ali da su i Aleksić i Zdravko Ponoš dobri kandidati.

„Bez obzira što je Ponoš napustio sve rukovodeće funkcije u Narodnoj stranci (…) mi smo spremni da ga podržimo“, dodao je Jeremić.

Stav o opozicionom jedinstvu ponovio je za Danas i Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke, dodajući da ta stranka ostaje pri stavu da kandidat za predsednika treba da bude onaj koji se u istraživanjima pokaže kao najbolji.

– Narodna stranka smatra da opozicija mora ostati jedinstvena i mora postići dogovor oko zajedničkog kandidata jer nam je stalo do Srbije i njene budućnosti. Prema ranijem zajedničkom dogovoru u okviru koalicije Narodne stranke, SSP i DS urađena su dva istraživanja sa identičnom, obostrano dogovorenom metodologijom kako bi došli do zajedničkog kandidata koji može da pobedi 3. Aprila – naveo je Jovanović.

Iz ostalih opozicionih kolona – zeleno-levog bloka, ali i organizacija oko Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, za koje se očekuje da bi mogle da stanu uz jednog kandidata u predsedničkoj trci iako na parlamentarne i beogradske izbore idu odvojeno, za sada su svi udržani po pitanju ujedinjavanja opozicije na predsedničkim izborima. O poslednjim izjavama iz SSP i NS oko podrške Ponošu nisu hteli da se izjašnjavaju, a kako su ranije isticali podrška predsedničkom kandidatu neće doći „blanko“ već na osnovu toga ko je ličnost koja se kandiduje i da li ima šireg dogovora opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari