Opozicione poslanice: Nema ženske mreže u parlamentu zbog Sandre Božić 1foto: Parlament.rs, Printskrin

U parlamentu nije formirana Ženska parlamentarna mreža i saopštenje koje je objavljeno na zvaničnom sajtu Skupštine Srbije je zloupotreba, poručila je danas poslanica Narodne stranke Slavica Radovanović reagujući na saopštenje Mreže od subote 26. novembra.

Radovanović je, na konferenciji za novinare u parlamentu, rekla da poslanice opozicije podržavaju osnivanje te mreže, ali ne i da na njenom čelu bude „seksistički nastrojena osoba kao što je Sandra Božić“, aludirajući na izjave Božić na sednici kada se razmatrao rebalans budžeta.

U saopštenju Ženske parlamentarne mreže se navodi da „ne mogu ostati neme i najstrožije osuđuju monstruozan tvit objavljen na profilu narodne poslanice i potpredsednice Narodne stranke Vuka Jeremića, Marine Lipovac Tanasković“.

„Svaka žena žrtva nasilja na ovaj način je unižena i stavljena u službu dnevnopolitičkih razmirica stranke koja sebe smatra dostojnom da se nazove narodna“, navodi se u saopštenju na koje je reagovala Radovanović i upitala ko je to objavio, kada Mreža nije formirana.

Radovanović je naglasila da su danas u parlamentu bile predstavnice Autonomnog ženskog centra, Femplatza i ASTRA, dok je poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić ukazala da predstavnicima tih organizacija nije data dozvola da se obrate medijima u parlamentu.

Teme razgovora su bile i problem nasilja u školama, vršnjačko nasilje, razgovarali smo o izmenama Kriivčnog zakonika za krivino delo silovanja, ali i modelu praćenja izvršilaca takvih krivičnih dela po odsluženju kazne, dodala je Radovanović

Poslanice, mahom opozicionih stranaka, imale su danas sastanak sa predstavnicama nevladinih organizacija koje se bave ženskim pitanjima i dogovorile smo se da uputimo inicijativu Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova da se održi javno slušanje, rekla je poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić.

Rašković Ivić je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, istakla da je sastanak održan u okviru inicijative „16 dana aktivizma“ borbe protiv nasilja nad ženama i da bi na sednici Odbora trebalo raspravljati o izveštajima koji se tiču komiteta Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i tako se postarati da se održi javno slušanje o tim važnim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari