Opsadno stanje u Beogradu: Vučić pokleknuo pred pritiskom Zapada, ultradesničari prete 1Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Beograd će u subotu, 17. septembra, biti u pravom opsadnom stanju, kakvo već dugo nije doživeo. Svi sa nestrpljenjem čekaju da vide šta će se dogoditi, piše Jutarnji.hr.

„Ako skup bude zabranjen – biće zabranjen. Demonstracije neće biti i neće biti promene te odluke“, rekao je pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić, misleći na najavljeni Evroprajd.

Na osnovu tog saopštenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odbilo je i predlog trase kojom je Prajd trebalo da ide.

Međutim, Aleksandar Vučić je ipak sve demantovao i, po svemu sudeći, zbog velikog pritiska zapadnih ambasada (na to su ga pozvali američki, britanski, holandski i norveški ambasadori i najavili učešće na događaju) i Brisel (mnogi evrozstupnici doći će u Beograd) teška srca su odobrili šetnju Evroprajda, pogotovo što su organizatori, okruženi evropskom podrškom, poručili da ih zabrane ne zanimaju i da će prošetati bez obzira na odluku vlasti.

Doduše, prihvatili su izmenjenu rutu. Tako će se u subotu, 17. septembra, održati Evroprajd, kojem se Vučić toliko protivio. Prorežimski mediji napadaju „ambasade“ i pišu da Amerika gura Srbiju u LGBT rat!

Još tri manifestacije

Ali to nije sve. Pored toga, u Beogradu će biti održana još tri događaja koji će tog dana grad pretvoriti u uzavreli kotao: promocija vojnih kadeta koji će kasnije sa porodicama i gostima prošetati ulicama grada, zatim promotivna akcija u centru grada Bull Shov Run Beograd biće održan bolid Formule 1 „Red“, a u 17 časova biće organizovan planirani Evroprajd i u neposrednoj blizini skup konzervativnih velikosrpskih radikalnih desničara, eufemistički tzv. antiglobalisti, u tzv Hodaju za porodicu. Biće aktivni i sveštenici SPC, jer će se liturgije protiv njenog održavanja istovremeno održavati u svim pravoslavnim hramovima na trasi Prajda, piše Jutarnji.hr

Mnoge ulice u centru već su zatvorene za saobraćaj, a blokada centra grada će se nastaviti. Policija je na nogama, Vučić se preznojava, a obe polovine srpskog društva napete. Sve raspoložive policijske snage su podignute, pa čak i dodatne, u strahu od mogućih sukoba. Naime, radikalni navijači i ultradesničarske grupe već su najavili da će „krv pasti” ako se u njihovom gradu održi Prajd, a podrška takvoj poziciji stigla je i iz vrha SPC.

Sve u niskom startu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je i LGBTIK+ skup i radikalno-desničarsko okupljanje „antiglobalista“, ali će i jedni i drugi izaći na ulice i pozvati svoje pratioce i simpatizere da se okupe u što većem broju. Sve institucije su u slabom startu, nervozne i oprezne.

Više javno tužilaštvo, kako piše beogradski Blic, upozorava da će svako okupljanje više od 20 građana biti kažnjeno i da će zajedno sa „policijskom upravom za grad Beograd i osnovnim javnim tužilaštvima preduzeti sve mere i radnje. u okviru svoje nadležnosti za zaštitu javnog reda i mira, imovine, kao i fizičkog integriteta i spokoja građana”.

U MUP-u ocenjuju i da je „bezbednosni rizik veliki”, tim pre što će se obe šetnje odvijati u neposrednoj blizini i vrlo je moguć bliski susret prve vrste dve suprotstavljene grupe.

Ovo je veliki test za Vučića, koji drži sve konce političkog i medijskog života u Srbiji, pa će biti zanimljivo videti koliko dobro čuva i kontroliše svoj deo biračkog tela – desničarske ultranacionaliste i konzervativce, ili kako će ih koristiti i iskorišćavati. Odgovara mu kontrolisani haos.

Njegova vladavina svih ovih 12 godina zasniva se na podizanju tenzija i stvaranju straha i haosa, njegovom „mučeništvom” i njegovoj vrhunskoj istorijskoj ulozi i najavama čestih dramatičnih obraćanja narodu. Vučić sigurno ne voli sukobe na beogradskim ulicama i pokušaće sve da kontroliše, pa će se videti koliko je jak. Međutim, održavanje Evroprajda, uprkos zabrani, ipak pokazuje svoju slabost i izvesnu pukotinu u monolitu njene autoritarne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari