Orestijević: Moguć dolazak i misije ENEMO 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Verujem da će se pronaći način i mehanizam da se u interesu javnosti i celokupnog izbornog procesa omogući dolazak nekoj vrsti misije u manjem ili većem obimu, koja bi dala svoju nezavisnu procenu kvaliteta izbornog dana i samog izbornog procesa, prvenstveno ODIR, odnosno OEBS-ova misija u saradnji sa Evropskim parlamentom.

Država je uputila poziv još ranije misijama, međutim, ono što je vrlo upitno u ovom trenutku je obim takve misije koja bi mogla da dođe u Srbiju. Govorim pre svega iz ugla da imamo okolnosti koje onemogućavaju slobodni ulazak u zemlju – kaže za Danas Emilija Orestijević, izvršna direktorka Cesida.

Ona navodi da bi, prema informacijama koje Cesid ima, uz ODIR, u Srbiju po prvi put mogla da dođe i misija ENEMO (Evropska mreža za posmatranje izbrora) u ograničenoj misiji.

Podsetimo, zvanični Beograd je krajem prošle nedelje uputio poziv evropskim institucijama da pošalju posmatračke misije za predstojeće izbore, što je potvrđeno u sedištu Evropske komisije.

„Važno je da se uspostave uslovi da međunarodna posmatračka misija na čelu sa ODIHR-om (Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava) nastavi i prati uslove, kampanju i sprovođenje izbora u Srbiji“, piše u pisanom odgovoru iz pres-službe EK dostavila Radiju Slobodna Evropa.

Osim ODIR-u poziv je poslat i Evropskom parlamentu.

Orestijević navodi da će i Cesid posmatrati izborni dan, od otvaranja biračkih mesta do prebrojavanja glasova na reprezentativnom uzorku glasačkih mesta.

– Osim toga, od samog početka izborne kampanje i izborne godine počeli smo praćenje rada nezavisnih institucija prvenstveno povezanih sa izbornim procesom na ovaj ili onaj način. Tu prvenstveno mislim na REM, Agenciju za borbu protiv korupcije, Ministarstvo državne uprave i Republičku izbornu komisiju. Radimo i praćenje medijskih sadržaja koji su povezani sa izborima i koji se plasiraju u medijima sa nacionalnom frekvencijom u državi –  navodi Orestijević. Prema njenim rečima, o samom načinu praćenja izbornog dana, čekaju se uputstva i odluke RIK koja mora da propiše kako će izgledati izborni dan u novim okolnostima.

Kako objašnjava, upitno je kako će se realizovati nanošenje spreja, proveravanje UV lampom, uzimajući u obzir da je na snazi preporuka da se nose maske i zaštitne rukavice.

Posmatranje izbornog ciklusa najavila je i Crta. A uz domaće i strane posmatračke misije, izbore na pojedinim izbornim mestima mogu pratiti i predstavnici stranih ambasada kojima država ne šalje poseban poziv, već se ambasade same javljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari