Orlić za CMG: Poseta predsednika Kine Si Đinpinga je od istorijskog značaja 1foto FoNet Aleksandar Barda

Predstojeća poseta predsednika Kine Si Đinpinga ogromna je čast za Srbiju, ne samo zbog toga što je reč o nedvosmisleno jednom od najvećih svetskih lidera, koji se nalazi na čelu jedne od najznačajnijih zemalja, već i zato što je reč o iskrenom i pravom, velikom prijatelju Srbije i srpskog naroda, izjavio je za Kinesku medijsku grupu (CMG) poslanik i donedavni predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

Orlič je naglasio da je reč o poseti koja je od istorijskog značaja za Srbiju.

„Takva je bila i prethodna poseta Si Đinpinga Beogradu, pre osam godina, ali bih rekao da je istorijsko i sve što smo uspeli da napravimo zajedničkim radom, kada je reč o našim odnosima u proteklom periodu“, dodao je.

Prema Orlićevim rečima, ono što danas imaju Srbija i Kina, i što sa velikim zadovoljstvom i ponosom zajedno nazivaju čeličnim prijateljstvom, ustanovljeno je zahvaljujući međusobnom poštovanju i poverenju njihovih lidera, predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Si Đinpinga, a što, sa svoje strane, zajednički prate države, parlamenti, vlade, ali i narodi Srbije i Kine.

„Svi u Srbiji beskrajno su zahvalni Kini što poštuje našu zemlju, naš suverenitet i teritorijalni integritet, što možemo da računamo na podršku Kine u svakom pogledu, na svim međunarodnim forumima. Sa svoje strane uvek ističemo da je za nas princip jedne Kine nešto što ćemo uvek i svuda poštovati. Na našu podršku naši dragi prijatelji i naši strateški partneri u Kini mogu da računaju na svakom mestu“, istakao je Orlić.

Orlić je naveo da svi u Srbiji pamte bratsku, nesebičnu pomoć, koju je Kina ukazala srpskom narodu u najteže vreme, kada smo se svi borili protiv koronavirusa i kada je čitav svet pokazao da nema dovoljno solidarnosti.

„Svi su gledali da za sebe obezbede pre svega dovoljno vakcina, lekova i respiratora, a mi smo sve to dobili odmah, od naših prijatelja iz Kine. Sarađivali smo sve to vreme u oblasti ekonomije, u oblasti investicija. Iz godine u godinu, Kina je nesumnjivo investitor broj jedan u našoj zemlji, jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera. Srbija je povećala izvoz u Kinu za više od 140 puta u prethodnih 10 ili 12 godina, a kada je reč o kineskom tržištu, sve značajniji broj kineskih kompanija je prisutan ovde“, rekao je Orlić.

Govoreći o značaju Inicijative „Pojas i put“, Orlić je rekao da je Srbija izuzetno zadovoljna zbog učešća u toj inicijativi od globalnog značaja.

„Sa koliko pažnje pristupamo učešću u toj inicijativi, dovoljno govori to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao prethodnom forumu ‘Pojas i put’ i tom prilikom, ne samo da su ukazane najviše počasti predsedniku naše države, nego je naša saradnja podignuta na još viši nivo“, istakao je Orlić za CMG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari