Američki Državni sekretarijat nedavno je objavio novu „crnu listu“ pojedinaca i organizacija kojima se zabranjuje ulazak u SAD i zamrzava eventualna imovina u ovoj zemlji. Na ovoj listi zajedno sa članovima porodica Radovana Karadžića i pokojnog Slobodana Miloševića, čije ime još nije izbrisano sa spiska, Miloradom Ulemekom Legijom i haškim optuženicima nalaze se i predsednik SNV severnog KiM Milan Ivanović i poslanik u Skupštini Srbije i član Predsedništva DSS Marko Jakšić.

Oni se na ovoj listi Stejt departmenta nalaze već 10 godina. Obojica kažu da je „glavni razlog njihova borba protiv nezavisnosti KiM, čiji su glavni sponzor SAD“ i ističu da im je „čast što su na „crnoj listi“ zemlje koja Srbiji otima deo državne teritorije i koja je veliki neprijatelj srpskog naroda i države“.

– Mi se na toj listi nalazimo od 2002, kada su na njoj bili i sadašnji mandatar Ivica Dačić, Miroslav Mišković, Željko Mitrović… Oni u međuvremenu „skinuti“, a mi smo ostali. Vašington je, doduše, kad sam bio član pregovaračkog tima Srbije, zbog pregovora o KiM u Njujorku 2007. i mene na 15 dana sklonio sa liste – objašnjava za Danas Marko Jakšić.

On napominje da su se „bez obzira na priče o kriminalu na severu Kosova, lansirane tokom četvorogodišnje vlasti DS, sve te optužbe pokazale kao netačne i pred sudom“.

– To što su na istom spisku politički predstavnici kosovskih Srba, haški optuženici Srbi i zločinci i kriminalci poput Fatmira Ljimaja i Dauta Haradinaja pokazuje osionost i bahatost američke administracije. Reč je o progonu političkih neistomišljenika, zastrašivanju i uskraćivanju slobode izražavanja političkog stava – zalaganja za poštovanje Ustava Srbije i međunarodnog prava. Meni je čast što smo na toj listi, ne bih voleo da sam s druge strane „barikade“. Nemam želju da idem u SAD, a imovinu mogu da zadrže da pomažu svoje siromašne građane – poručuje za naš list Milan Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari