Oslobađanje građana od straha je prvi korak ka pobedi nad autokratijom i uspostavljanju vladavine prava 1Foto: Koalicija Moramo

Predstavnici Evropske zelene partije, u okviru programa oporavka od pandemije, Zajedno za Srbiju i Ne davimo Beograd su organizovali u Užicu panel diskusiju o vladavini prava.

Na skupu, održanom danas popodne u hotelu Sijesta, govorili su Gvendolin Delbos Korfild, članica Evropskog parlamenta, užički advokat Mirko Filipović, Danijela Nestorović, advokatica, Jovan Rajić, predsednik Upravnog odbora Instituta za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine i predsednik političkog saveta Zajedno za Srbiju i Svetlana Avramović, članica Inicijative za Požegu.

U sapštenju užičke koalicije Moramo sa tog skupa, navedeno je da je Gvendolin Delbos Korfild poručila da u Evropskoj uniji postoje jasna pravila o tome šta je vladavina prava i demokratija i kako ih treba poštovati.

U Srbiji, prema njenim rečima, zakoni se krše, ali je „oslobađanje od straha, što se kod građana Srbije desilo, prvi stepenik ka pobedi autokratije i uspostavljanju vladavine prava“.

Oslobađanje građana od straha je prvi korak ka pobedi nad autokratijom i uspostavljanju vladavine prava 2

Jovan Rajić je kazao da pravosuđe, institucije, opštine, ministarstva nisu nezavisni, da se u Srbiji propisi često usvajaju bez javne rasprave i po hitnom postupku i da su često u neskladu sa Ustavom.

„Ova vlast vodi državu tako što ne poznaje i ne priznaje bilo koju vrstu elementarnih ljudskih prava“, kazao je Rajić.

Danijela Nestorović je naglasila da u Ustavu samo deklarativno postoji vladavina prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

„Ako insitucije ne funkcinišu, onda građani izađu na ulice, blokiraju ih i danima pokušavaju da to predoče vlasti na miran demokratski način. To znači da u ovom sistemu nešto ne valja. Vlast i dalje ne sluša“, rekla je Nestorović.

Ona je navela da se moraju ispuniti određeni uslovi da bi se uspostavila vladavina prava.

„To je striktna podela vlasti, omogućavanje nezavisnog i samostalnog sudstva, poštovanje ljudskih i manjinskih prava“ , poručila je Nestorović.

Oslobađanje građana od straha je prvi korak ka pobedi nad autokratijom i uspostavljanju vladavine prava 3

Advokat Mirko Filipović kazao je da je za uspostavljanje vladavine prava potrebno promeniti vlast na izborima, za šta je potrebno jedinstvo građana.

„Svakog pojedinca, koji bude imao problema sa bilo kakvim prinudnim sredstvima, a sa time smo se suočili prilikom protesta, treba da zaštitimo, da budemo jedinstveni“, istakao je Filipović.

Prema rečima Svetlane Avramović, članice Inicijative za Požegu, pre četiri godine u tom gradu građani su izašli na ulice i „rekli ne bahatosti, nestručnosti i pohlepi lokalne vlasti“.

Kopredsedavajuća Evropske zelene partije Evelyne Huytebroeck, navodi se u saopštenju, rekla je da „pitanje vladavine prava tokom  pandemije, nije samo problem i izazov za Srbiju, već da je vrlo bitno i za druge zemlje sa više demokratije“.

„Evropska zelena partija doživljava vladavinu prava, pre svega, kroz razgovor sa aktivistima, advokatima, nevladinim organizacijama. Bitno je da to pitanje ne ostane u parlamentnu, već da se razgovor proširi sa ljudima na terenu“, kazala je Huytebroeck.

Ona je poručila da zelena opcija ima svoj prostor i u Srbiji.

„To nije samo pitanje klimatskih promena, to je pitanje demokratije i vladavine prava“, rekla je kopredsedavajuća Evropske zelene partije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.