Osmani: Negiranje zločina predstavlja ponovni zločin 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu da negiranje ratnih zločina i rehabilitacija ratnih zločinaca predstavlja ponovni zločin.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE), ona je tako reagovala na Vulinovu izjavu od 10. decembra da je masakr srpskih snaga nad Albancima u selu Račak 1999, što je bio uvod u NATO agresiju na tadašnju SRJ, “laž” a ubistvo albanskih civila „falsifikat” i da su „tvrdnje o masakru velika uvreda za čitavo čovečanstvo“.

Kosovska predsednica je ocenila da Vulin svojom propagandom pokušava da promeni istorijske činjenice.

„Bivši portparol supruge zločinca (predsednika SRJ Slobodana) Miloševića propagandom pokušava da promeni istorijske činjenice. To je nemoguće. U Račku se dogodio zločin protiv čovečnosti. Ova činjenica je poznata i dokumentovana širom sveta. Vulinove tendencije otkrivaju ambiciju Srbije da promeni istoriju, to je dugogodišnji napor te zemlje u vezi sa Kosovom“, navodi se u saopštenju iz predsedništva Kosova.

Evropska unija i SAD osudile su negiranje masakra nad albanskim civilima u selu Račak na Kosovu 1999. godine, ukazujući na to da je ovaj zločin „dobro dokumentovan“, podseža RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari