Osmani sa Nensi Pelosi razgovarala o saradnji Kosova i SAD 1Foto: Twitter/@VjosaOsmaniPRKS

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas u Vašingtonu predsednicom Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi sa kojom je razgovarala o jačanju saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Kosova, Osmani je zahvalila predsednici Pelosi na decenijama podrške Kosovu, posebno u vreme kada je Kosovu bilo najpotrebnije, „u procesu sticanja slobode i državnosti“.

„SAD su najstrateškiji saveznik i partner Kosova, rekla je Osmani i obavestila je Pelosi o jasnom usklađivanju Kosova sa politikom SAD, posebno u pogledu sankcija Rusiji i podrške Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

Osmani je, kako je saopšteno, izrazila zahvalnost za kontinuiranu posvećenost predsednice Pelosi da dalje približi SAD i Kosovo „čak i danas kada se Evropa suočava sa izazovima i kada su zajedničke demokratske i miroljubive vrednosti ugrožene“.

Osmani je naglasila važnost unapređenja evroatlantskog puta Kosova, sada „kada bezbednosni izazovi koje stvaraju autokratski režimi rastu“.

„Razgovaralo se o jačanju saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i o mogućnostima produbljivanja saradnje radi prevazilaženja zajedničkih izazova u regionu i međunarodnoj areni“, piše u saopštenju.

Osmani je pozvala predsednicu Pelosi da poseti Kosovo, uz ocenu da bi takva poseta dodatno doprinela unapređenju odličnih i posebnih odnosa Kosova i SAD.

Osmani, premijer Aljbin Kurti i bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga su u sredu prisustvovali sahrani bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Tom prilikom su se Osmani i Kurti susreli sa američkim državnim sekretarom Entoni Blinkenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari