Osmani: Ukidanje mera EU protiv Kosova bi napravilo pozitivniju atmosferu za dijalog 1foto EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas na sastanku sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomasom Šunjogom i ambasadoromi Francuske Olivijeom Geroom, Italije Antonelom De Riuom i zamenikom ambasadora Nemačke Matijasom Konrad naglasila potrebu za hitnim ukidanjem mera EU protiv Kosova.

Kabinet Osmani je saopštio da je ona te mere ocenila kao nepravedne, uz to što „stvaraju neravnotežu u dijalogu“ sa Srbijom, te bi ukidanje tih mera „stvorilo mnogo pozitivniju atmosferu za nastavak principijelnog dijaloga gde bi obe strane bile ravnopravno tretirane“.

Osmani je rekla i da Srbija ne snosi mere kao „odgovorna za podsticanje napada na vojnike Kfora u maju prošle godine, kao ni za teroristički napad u Banjskoj 24. septembra“ što „ohrabruje Srbiju da pojača svoje destabilizujuće akcije u regionu“.

Osmani je s ambasadorima razgovarala i o mogućnosti održavanja izbora u četiri severne opštine Kosova i istakla da se „od Centralne izborne komsije očekuje da sprovede neophodne procedure u skladu sa zakonom i administrativnim uputstvom koje je na snazi“.

Na sastanku se razgovaralo i o Uredbi Centralne banke Kosova o evru kao jedinoj valuti za gotovinske isplate na Kosovu koja je na snazi od 1. februara.

„Predsednica je ponovila da je važno da se ne traži da se ovaj propis ukine, već da se jednostavno radi na tranzicionom planu za njegovu primenu koji uzima u obzir zabrinutost svih građana na koje takva odluka može da utiče“ – rekla je Osmani.

„Ponavljajući važnost sprovođenja Ustava u svakom kutku Kosova, predsednica je dodala da je uspeh u tom pravcu povezan i s nivoom saradnje sa našim saveznicima koji su uvek bili najsnažniji zagovornici nezavisnosti, suvereniteta i bezbednosti naše države“, saopštio je kabinet predsednice Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari