Osmi dan na barikadama: KFOR poručio da "pažljivo prati situaciju na severu KiM" 1foto FoNet/Kosovo onlajn

Srbi na severu Kosova i Metohije i dalje su na barikadama. Policija je demantovala da je juče u Kosovskoj Mitrovici uhapsila bivšeg policajca Zorana Mihailovića. Potvrdila je da je u četvrtak u Bošnjačkoj mahali u tom gradu uhapsila Slađana Trajkovića, takođe pripadnika kosovske policije koji je napustio tu službu. Razmatra se vraćanje đaka u škole na severu KiM.

KFOR je na Tviteru objavio da pažljivo prati situaciju na severu Kosova i Metohije. KFOR ima sposobnost i osoblja da omogući bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, na osnovu rezolucije 1244 iz 1999. godine, navela je misija na Tviteru.

Krstić za RTS: Odgovor Kfora izvesno negativan, Beogradu preostaje diplomatska borba

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Krstić rekao je za RTS da je Srbija imala pravo da podnese zahtev Kforu za srpskih snaga na Kosovo i Metohiju, ali da je odgovor izvesno negativan.

„To je saopšteno od strane našeg predsednika kada je problematizovano zbog čega se u ovom trenutku podnosi takav zahtev, ali mislim da je logika zapravo taktičke prirode, da se podseti međunarodna javnost na to da ovakva odredba postoji i da ovakva odredba nije ispunjena od 1999. godine do danas“, naveo je profesor Krstić.

Dodao je da deluje da je jasno da Kfor neće odlučiti tako nešto, naročito nakon izjava Gabrijela Eskobara da SAD ne podržavaju militarizaciju problema, odnosno da daju čvrste bezbednosne garancije da neće doći do promene vojne situacije na terenu.

Krstić je istakao da sada preostaje diplomatija.

„Pozivanje na međunarodno pravo, pozivanje na Rezoluciju 1244, Kumanovski sporazum i diplomatska borba koja podrazumeva čitav niz sredstava. Koristili smo razna sredstva od 1999, odnosno od 2000. godine prevashodno nakon promene režima, pa do danas. Neke od njih su podrazumevale borbu protiv proglašenja nezavisnosti, nakon proglašenja nezavisnosti, borbu za povlačenje priznanja i sprečavanje novih priznanja, ulazak u pregovore sa Prištinom od 2011. godine koji su prvo bili tehnički, a onda su prerasli u političke i statusne. Tu je naš teren na kojem možemo da probamo da ostvarimo neki napredak“, istakao je Krstić.

Govoreći o hapšenju Srba na KiM, Krstić je rekao da su optužbe za ratne zločine potvrđeni i poznati mehanizam i da su se koristile čak i u nekim imovinskim sporovima.

„To je vid pritiska ili da napusti ili da proda tu imovinu, da napusti tu teritoriju, a bilo je i na političkom nivou, setimo se Olivera Ivanovića kao najboljeg primera, koliko je godina samo robijao dok nije na kraju oslobođen optužbi. To su standardni mehanizmi i ne bi me čudilo da se sa tim nastavi“, naveo je Krstić.

Ocenio je da je Kurti svestan toga da Srbija gotovo jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji i da mu deluje da pokušava da isprovocira srpsku reakciju u ovom trenutku i da bilo kakvu oštriju reakciju Srbije predstavi kao produženo delovanje Rusije na ovim prostorima i pokušao da mobiliše podršku Zapada.

„Mislim da mu zasada tako nešto ne ide i da je ta namera na neki način i od strane zapadnih aktera uočena i da zbog toga takav plan neće moći da prođe“, rekao je profesor Krstić.

Nastava verovatno od ponedeljka, mirno na barikadama poslednjih sedam dana

Osmi je dan kako Srbi na barikadama protestuju zbog hapšenja sunarodnika i atmosfere koja vlada poslednjih meseci na tom području. Mirno je bilo proteklih sedam dana na barikadama.

Srbi svakodnevnim izlaskom na barikade traže oslobađanje uhapšenih sunarodnika i povlačenje specijalne policije sa severa KiM.

Tri Srbina su uhapšena poslednjih sedam dana. Bivši policajac Slađan Trajković uhapšen je u južnom delu Kosovske Mitrovice. Dejan Pantić, takođe bivši policajac, uhapšen je na punktu Jarinje.

Pre njih uhapšen je Miljan Adžić. On je u zatvoru kod Podujeva.

Pantić je kako se pretpostavlja u bazi specijalne jedinice kod Jarinja, a Trajković u Prištini.

Iz Euleksa je potvrđeno da su dobili zahtev kosovskih vlasti za omogućavanje transfera uhapšenog Pantića kog terete da je organizovao teroristički napad na prostorije izborne komisije i napad na policiju.

Iz Prištine još nije potvrđeno gde se Pantić nalazi. Hapšenje Srba i podizanje barikada uticale su na rast tenzija na severu KiM.

Komandant Kfora je naveo da je ta vojna organizacija puna sposobnosti da organizuje sigurno okruženje i slobodno kretanje za sve zajednice na KiM. General Mikele Ristući rekao je da Kfor od oktobra pojačava prisustvo uključujući i dodatne trupe ove nedelje.

U Kforu očekuju da svi akteri blisko sarađuju sa tom organizacijom i da se uzdrže od provokacija kako bi se osigurala bezbednost svih zajednica.

Rešenje prema Kforu treba tražiti kroz dijalog.

Za učenike osnovnih škola neposredna nastava počeće verovatno od ponedeljka, a za učenike srednjih škola onlajn nastava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari