Osnovan Inicijativni odbor SSP u Užicu 1Foto: Privatna arhiva

U Užicu je osnovan Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde (SSP), za čijeg predsednika je izabran dr Nebojša Kostić, dečji hirurg, a za potpredsednicu Katarina Mićunović, dugodišnja građanska aktvistkinja.

Odbor je formiran, saopšteno je, „u cilju daljeg afirmisanje stranke, omasovljenja članstva i motivisanja građanja da uzmu aktivnu ulugu u rešavanju problema zajednice“.

Uz isticanje da je u Užicu mnogo problema, navodi se, „da je ponovo aktuelizovan problem mogućeg ugoržavanja vodosnadbevanja, izgradnjom nove MHE na Vrutcima (jezeru za vodosnabdevanje grada), što je samo deo celokupne i višedecenijske nebrige i nemara lokalnih vlasti, prema životnoj sredini“.

Ocenivši da su „pohlepa investitora i nezainteresovanost lokalnih, nadležnih i inspekcijskih službi učinili da se ne poštuju osnovna pravila rada postojeće MHE, koja je trebalo da se napaja isključivo noću i isključivo kada je jezero prepuno, odnosno sa viškom vode“, dodaje se da se „umesto toga, jezero praznilo do pola, što je dovodilo do prekomernog zagrevanja vode, kao idealne podloge za razvoj bakterija“.

„U jezero se, podzemnim vodama, sliva i zagađenje nastalo prekomernom izgradnjom okolnih naselja, prvenstveno Bele Zemlje, koja nema kanalizaciju, zatim i naselja uz magistralni put prema Zlatiboru, iz čijih septičkih jama fekalije dospevaju u izvorište“, saopšto je taj odbor i naveo da zagađenja „sežu do Mačkata i Krive Reke, na teritoriji Opštine Čajetina, gde brojne klanice nemaju sisteme za tretman i recikliranje životinjskog otpada“.

Dodaje se i to da su „naselja uz samo jezero puna divljih deponija, a jedan od primera je Ročnjački potok, dok stanovnici zemlju obrađuju i dalje uz upotrebu pesticida, koji takođe dospevaju u izvorište“.

„Problem je složen i, kao sve ostalo, može biti jedino institucionalno rešen, nakon promene vlasti koja se pokazala potpuno nezainteresovanom za ovako urgentna i kompleksna pitanja, jer izgradnja fabrike za preradu vode u Užicu, u njihovoj režiji, nije ga rešila“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari