Otkažite mitinge i formirajte prelaznu vladu: Uspravna Srbija ocenila da je vlast dovela zemlju “na ivicu građanskih sukoba” 1Skupština Srbije: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

 

Udruženje građana Uspravna Srbija pozvalo je da se nakon nedavnih masovnih ubistava u Beogradu i okolini Mladenovca otkažu svi najavljeni mitinzi i formira prelazna vlada koja će pripremiti fer i demokratske izbore na svim nivoima.

U današnjem saopštenju, koje je potpisao Dragan Dobrašinović, predsednik ovog udruženja, koje se legitimiše kao “umereno konzervativni politički pokret desnog centra”, ocenjuje se da su ove tragedije pokazale koliko smo kao društvo krhki i lomljivi.

“Srbija, zbog neodgovornosti i nedoraslosti vladajućih političkih struktura težini situacije, ulazi u težak krizni period sa nesagledivim i potencijalno još tragičnijim posledicama. Odbijajući od sebe svaki vid odgovornosti za sveprisutno nasilje i rijalitizaciju društva, čiji je istinski centar predsednik države i njegovo najbliže okruženje a pipci medijski kriminalci i trovači nacije smešteni prevashodno u REM-u i Pinku, vlast je, idući korak dalje odbijanjem da zakaže hitnu skupštinsku sednicu i najavljujući kontramiting za 26. maj, dovela zemlju na samu ivicu teških građanskih sukoba”, navodi Uspravna Srbija.

Otkažite mitinge i formirajte prelaznu vladu: Uspravna Srbija ocenila da je vlast dovela zemlju “na ivicu građanskih sukoba” 2
Dragan Dobrašinović: FoNet/Milica Vučković

Ova organizacija dodaje da je vlast svojim neodgovornim postupanjem izgubila legitimitet, a da je još jasnije da je Srbiji potreban period mira i stabilnosti.

“Zbog toga je neophodno otkazivanje najavljenih mitinga, momentalno gašenje televizije Pink, raspuštanje ovog saziva REM-a, hitno održavanje skupštinske sednice posvećene nasilju u društvu, ostavka kompletne aktuelne vlade, formiranje prelazne vlade sastavljene od predstavnika svih parlamentarnih stranaka i vraćanje trenutnog predsednika republike u ustavne okvire i nadležnosti”, navodi se.

Ona predlaže da svaka od lista koje su ušle u parlament preuzme odgovornost za rad pojedinih ministarstava, srazmerno svom izbornom rezultatu.

“Predlažemo da prelazna vlada formira ekspertski tim za pripremu fer i demokratskih izbora na svim nivoima koji će biti održani nakon devet meseci. Da se koncipira i usvoji sistem mera za suzbijanje nasilja u društvu, političkoj i medijskoj sferi. Da se, zbog tehničkog karaktera Vlade, uvede moratorijum na sve odluke od strateškog značaja i da se po svim pitanjima vezanim za spoljnu politiku zadrži ‘status quo’. Da se do novih izbora zamrznu pregovori koji se pod okriljem EU vode o Kosovu i Metohiji”, naglašava se u saopštenju ova organizacije, sa sedištem u Prokuplju.

Uspravna Srbija u njemu poziva “sve političke aktere, a naročito vlast, da prihvate ove dobronamerne i razumne predloge koji građanima i društvu daju priliku da se konsoliduju i pripreme za izazove koji su pred nama”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari