Otvoreni parlament podneo prijavu protiv Atlagića zbog kršenja Kodeksa 1Foto: Logo

Inicijativa „Otvoreni parlament“ podnela je Skupštini Srbije prijavu protiv poslanika Marka Atlagića zbog korišćenja uvredljivog izraza „šiptar“ na skupštinskom zasedanju čime je prekršio Kodeks ponašanja poslanika.

Poslanik liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Marko Atlagić „svesno je i s namerom vredjao Albance nazivajući ih ‘šiptarima’, u nameri da uvredi kako njih, tako i pojedince o kojima je govorio tokom sednice Skupštine 10. februara“, ocenio je Otvoreni parlament.

Na sajtu te inicjative piše da je Atlagić prekršio Član 8. Kodeksa ponašanja poslanika koristeći reči koje vredjaju ili omalovažavaju ljudsko dostojanstvo.

Podnosilac prijave smatra i da je taj poslanik iznosio uvrede kako na račun pripadnika albanske nacionalne manjine tako i na račun političkog oponenta Vuka Jeremića.

Citirano je da je Atlagić izgovorio da je „Upravo je taj Vuk Jeremić koji stalno radi za Šiptare i na predaji Kosova i Metohije Šiptarima“ i „Šiptarsko rukovodstvo u Prištini svake godine 27. oktobra slavi Vuka Jeremića i smatra ga tvorcem najznačajnijeg papira u rukama takozvane kosovske nezavisnosti“.

„Imajući u vidu da ga je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić samo zamolio da ‘upodobi svoju diskusiju Kodeksu’, a nije mu eksplicitno izrekao meru zbog povrede reda na sednici, smatramo da su se stekli uslovi za sprovodjenje postupka zbog povrede Kodeksa“, navedeno je u prijavi.

Odbor Skupštine za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja dužan je da razmotri prijavu, izvede predložene dokaze, sprovede postupak protiv navedenog poslanika te da, ukoliko se utvrdi postojanje povrede Kodeksa, izrekne poslaniku propisanu meru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.