Otvoreno pismo Jukoma Skupštini Srbije zbog uvreda Vojislava Šešelja 1Foto: Yucom logo

Komitet pravnika za ljudska prava – Jukom uputio je danas otvoreno pismo predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković i potpredsedniku Vladimiru Marinkoviću.

Predsednik Skupštine Srbije je predsedavao sednicom dok je lider radikala Vojislav Šešelj vređao i po oceni Jukoma zloupotrebio prava narodnih poslanika i kršio Ustav i zakone Srbije.

Tokom postavljanja poslaničkih pitanja Vojislav Šešelj je tražio izmene Krivičnog zakonika Srbije, pritom vređajući i omalovažavajući novinarku dnevnog lista Danas Snežanu Čongradin, aktivistkinje Stašu Zajović i pokojnu Biljanu Kovačević Vučo, kao i organizacije civilnog društva Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom.

„Kako se u konkretnom slučaju obraćanja Vojislava Šešelja nije radilo o traženju obaveštenja i objašnjenja iz člana 287. Poslovnika Narodne skupštine, već je govornica grubo zloupotrebljena da bi se širio govor mržnje i vređala lica koja se zalažu za poštovanje vladavine prava i međunarodnih obaveza koje je Srbija preuzela, očigledno je da se radi o zloupotrebi prava propisanih Poslovnikom“, naveli su iz Jukoma u otvorenom pismu.

Dodaje se da je Šešelj svojim govorima i ranije podsticao diskriminaciju, mržnju ili nasilje, uznemiravajući i vređajući dostojanstvo pojedinaca ili grupa, čime se stvara atmosfera linča u društvu, ali i narušava sloboda izražavanja i sloboda udruživanja.

Kako ističu, Šešelj je zbog govora morao biti sankcionisan zbog upotrebe uvredljivih izraza, ali i zloupotrebe Poslovnika, budući da u svom izlaganju nije tražio objašnjenje ili obaveštenje predsednika Skupštine, niti bilo kog drugog organa, već je iskoristio govornicu za širenje govora mržnje.

Otvoreno pismo Jukoma Skupštini Srbije zbog uvreda Vojislava Šešelja 2
Foto: BETA/MILAN OBRADOVIC/DS)

„Ukoliko ovakva vrsta govora ne bude adekvatno sankcionisana u budućnosti, Narodna skupština će javnosti pokazati da stoji iza reči Vojislava Šešelja i odobrava govor mržnje za skupštinskom govornicom“, ocenili su iz Jukoma i podsetili da Poslovnik o radu parlamenta propisuje da je govornik dužan da poštuje dostojanstvo Skupštine.

Iz Jukoma su naveli i da je u najnovijem Izveštaju Evropske komisije konstatovao da vlasti u Srbiji moraju reagovati brzo i javno osuditi svaki govor mržnje i pretnje usmerene protiv novinara kako bi se osigurala sloboda izražavanja u Srbiji.

Izveštaj takođe navodi da je neophodno uložiti napore da bi se postigla saradnja civilnog društva i državnih organa, jer nevladine oraganizacije igraju ključnu ulogu u podizanju svesti o građanskim i političkim pravima u klimi koja nije otvorena za kritiku sa negativnim izjavama vladinih zvaničnika o civilnom društvu u celini.

Po oceni Jukoma tolerisanje ovakvih istupa u Skupštini usmerenih protiv novinara i organizacija civilnog društva ne može doprineti procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

U pismu se ističe i da Srbiju obavezuje i Deklaracija o pravima i odgovornostima pojedinaca, grupa i društvenih organa u unapređivanju i zaštiti univerzalno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda kojom se garantuje pravo pojedincima i organizacijama na zaštitu države u ovakvim slučajevima, i da bi njeni zvaničnici trebalo da kreiraju pogodno okruženje za branitelje i braniteljke ljudskih prava.

Iz Jukoma napominju i da je situacija mogla biti sprečena da je Šešelju oduzet poslanički mandat jer je pravosnažno osuđen pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove na kaznu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje civila 1992. godine, što je stvorilo uslove za primenu pomenutog člana po izricanju pravosnažne presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari