Pahor: Berlinski proces nije zamena za proširenje EU 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da Berlinski proces nije zamena za proces proširenja Evropske unije, već mu doprinosi i podstiče ga.

Na današnjem samitu u Berlinu Pahor je, kako prenosi STA, izrazio zadovoljstvo što je postignut konsenzus da je proširenje EU na region Zapadnog Balkana važno geopolitičko pitanje i, u tom svetlu, istakao važnost jačanja otpornosti i postizanja pomirenja.

Pahor je takođe u govoru istakao značaj regionalne saradnje i saradnje između samih zemalja, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„I Berlinski proces i inicijativa Otvoreni Balkan su važni. Moraju biti ispunjeni sadržajem i napretkom gde god je to moguće. Sa evropskim integracijama Otvoreni Balkan, koji se ne dopada svima, izumreće sam od sebe, a integracija će biti ostvarena i saradnja uspostavljena“, dodao je on.

Pahor je pozdravio preporuku Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata pre kraja ove godine i dodao da će, ; zajedno sa viznom liberalizacijom za Kosovo, to biti važna prekretnica za oživljavanje evropske perspektive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari