Brnabić o potpisanim sporazumima u Berlinu: Važni dogovori za mlade u regionu 1foto: Printskrin RTS

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su sporazumi koje su lideri zapadnobalkanske šestorke danas potpisali na Samitu Berlinskog procesa, važni pre svega za mlade u regionu, i da je time Srbija još jednom pokazala da je apsolutno za regionalnu saradnju, prenosi RTS.

Brnabićeva je istakla da ti dokumenti ni na koji način ne derogiraju ono što je dogovoreno ili se dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine.

U Berlinu su danas potpisani sporazumi o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

„To su važni sporazumi, pre svega za mlade u regionu, o priznavanju akademskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija, koji se sada odnosi na tri profesije – lekara, stomatologa i arhitekti, kao i o priznanju ličnih karata“, rekla je Brnabićeva.

Poručila je da je za Beograd bilo važno da pokaže da je uvek za regionalnu saradnju, da je u interesu Srbije i građana da region bude bolje povezan, da bude bezbedniji, stabilniji, da imamo garantovan mir i stabilnost, da možemo da napredujemo.

Ukazala je da ovakvi sporazumi za Srbiju nije nešto preterano novo, zato što je već urađeno i to u većem obimu u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Brnabićeva je poručila da je posebno važno da ovi sporazumi ne derogiraju ono što smo dogovorili ili dogovaramo u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

„To je bilo dosta teško ispregovarati, ali uspeli smo. To nema nikakv uticaj na ono što smo dogovorili o ličnim kartama, što zadržava državnost Srbije na KiM i olakšava život Srbima na KiM. To je važno“, rekla je Brnabićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari