Pajtić: Laž je da Srbija treba da plati Rio Tintu milijardu evra, zato što je kupio nekoliko seoskih kuća 1Foto: FoNet/Marija Đoković

“Izjava premijerke Ane Brnabić, da je vlada Srbije blizu odluke da poništi sve ugovore sa kompanijom „Rio Tinto“ predstavlja još jedan pokušaj manipulacije građana i način na koji Srpska napredna stranka nastoji da kupi vreme do aprilskih izbora i umiri nezadovoljne građane”, smatraju sagovornici Danasa. Ističu i da će, SNS, ukoliko pobedi na predstojećim izborima, svakako nastaviti aranžmane sa Rio Tintom. Napominju i da je priča o plaćanju velike odštete Rio Tintu zapravo pokušaj da se na grbaču građana prevali ono što su pojedinci uzimali od Rio Tinta.

Da podsetimo, predsednica vlade Srbije gostujući na televiziji Pink navela je da je Vlada Srbije „vrlo blizu“ da ispuni sve zahteve vezane za iskopavanje litijuma u Srbiji i povuče sve dozvole koje je dobila kompanija „Rio Tinto“, ali da je pre toga potrebno da se uradi procena „koliko će država biti dužna“ zbog toga.

„Niti smo ih doveli, niti smo obećali, niti smo uradili nešto što narod nije znao, sve što smo radili, radili smo transparentno. Slušamo naš narod“, rekla je Brnabić i dodala da samo „treba da vidimo koliki je ceh“ i koliko treba platiti prekide sporazuma.

Uprkos priči o transparentnosti premijerka nije otkrila šta piše u ugovoru sa Rio Tintom, ali ni koliku bi odštetu u slučaju otkazivanja ugovora morala da plati Srbija. Zato je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije upozorio da ćemo morati da platimo milijardu evra ukoliko izbacimo Rio Tinto iz zemlje.

Sagovornici Danasa podsećaju da su ugovori sa Rio Tintom još tajna i da je prema tome velika nepoznanica koliko je ta kompanija do sada uložila u Srbiji, ne samo što se tiče istraživanja, već i kupovine seoskih kuća u okolini Jadra.

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu smatra da vlast ne objavljuje ugovore sa Rio Tintom samo zato da se ne bi videlo da se najveći deo odštete odnosi na vraćanje novca koje su pojedinci uzeli od Rio Tinta i koje sada hoće da prevale na grbaču građana.

“Već zbog činjenice da su svi njihovi ugovori tajni, samim tim i koruptivni, ova Vlada je morala pasti. Bezočna je laž, koju je izgovorio Vučić, da Srbija treba da Rio Tintu plati milijardu evra zato što su kupili nekoliko seoskih kuća i vršili istraživanje. Brnabićka, takođe, tim pričama o odštetama obmanjuje javnost. Ne objavljuju ugovore samo zato da se ne bi videlo da se najveći deo odštete odnosi na vraćanje novca koji su pojedinci uzeli od Rio Tinta, pa sad to valja prevaliti na grbaču građana. Međutim, istina o tome bi kad – tad izbila na videlo. Zato mislim da režim, ipak, ima nameru da kupuje vreme do izbora, da bi zatim nastavili „aranžmane“ sa Rio Tintom”, smatra Pajtić u razgovoru za Danas.

Da li bi Srbija u slučaju raskida ugovora sa Rio Tntom morala da iskešira milijardu evra ne zna ni bivši ministar ekologije u vladi Srbije, Goran Trivan. Kaže za Danas da ne zna o kojoj sumi je reč, jer ugovor, zbog tretmana koji je imao u vladi, nije ni video.

“ Bez obzira o kojoj sumi je reč, novac ne može biti merilo našeg zdravlja. Život je važniji od bilo kakavog profita. Zato smatram da je najava premijerke Brnabić o mogućem raskidu ugovora sa Rio Tintom korak u dobrom pavcu ,ali je često korak do realizacije dugačak put”, ističe Trivan i dodaje da za odluku o poništavanju ugovora o iskopavanju litijuma postoji veliki broj argumenata, naročito onih koji se tiču zdravlja građana i zdrave prirode.

I za Radomira Lazovića, funkcionera pokreta Ne davimo Beograd izjava Ane Brnabić o mogućem poništenju ugovora sa Rio Tintom, predstavlja još jednu predizbornu manipulciju i kupovinu vremena.

“Cilj je da se umanji nezadovoljstvo građana i da ljudi pomisle da se radi na nečemu što bi moglo da bude odustanak od projekta Rio Tinta. Nema jasne odluka da se odustaje od projekta, već je to samo najava novog mućenja vode, manipulacije koju SNS najbolje sprovodi. Ne možemo da budemo sigurni da će se sa projektom Rio Tinto odustati, osim ukoliko ne smenimo ovu vlast. Jer ukoliko na sledećim izborima SNS ponovo pobedi vlast će nastaviti sa projektom Rio Tinta. Oni su sada samo na kratko ustuknuli, isto onako kako su učinili i sa sečom u Košutnjaku i Gondolom na Kalemegdanu”, kaže Lazović za Danas i dodaje da je dobro što je vlast u defanzivi i da traži krivce u prethodnoj vlasti.

Lazović istiće da pokret Ne davimo Beograd traži momentalno odustajanje od Rio Tinta, ali i predstavljanje javnosti svih do sada potpsanih ugovora, zvaničnih i nezvaničnih dokumenata, kako bi se videlo ko je uzeo novac za sprovođenje ovog projekta.

Za predsednika Narodnog slobodarskog pokreta, Miroslava Parovića sve je to igra Aleksandra Vučića. Kaže da predsednik Srbije svesno radi sve da dobavi za Rio Tinto argumente preko kojih će na međunarodnoj arbitraži dobiti milijardu evra od grđana Srbije.

“ To je dogovor sa Toni Blerom koji je 2016. napravio dogovor da vlasnici Rio Tinta u međunarodnim krugovima lobiraju za Vučića i pokrivaju sva nedela i kriminal koji on i njegov režim rade. Građani Srbije moraju to da znaju i da im osujete plan na način da rudniku litujima ne bude izdata dozvola za rad zbog uslova zaštite životne sredine i protivljenja lokalne zajednice. Na taj način neće biti osnova za bilo kakvu tužbu protiv naše zemlje”, ocenjuje Parović, dok profesorka Biljana Stojković, članica Skupštine slobodne Srbije smatra da je izjava premijerke Brnabić još jedan medijski spin koji ima za cilj da oslabi proteste građana.

“U toj izjavi ne postoji ništa – ni odluka, ni analiza, ni ozbiljno promišljanje. Meni taj medijski nastup liči na infantilno durenje zbog poteškoća koje Vlada sigurno ima, a verovatno i pojedinci koje je Rio Tinto do sada korumpirao, uzrokovanih blokadama puteva i pobunom. Događaji ih opominju da je prošlo vreme kada su mogli da provuku sve što im padne na pamet i sada ekipa na vlasti mora da se snalazi u novom kontekstu. Nije im lako. Jedino što su naučili jeste da za sve što ih muči optužuju bivše vlasti. Kada se dohvate prozivke „onih bivših“, vidi se osokoljenost i „vladanje temom“. Pretpostavljam da ih tome uče na svojoj akademiji” , zaključuje Stojković, dok Goran Čabradi iz Saveza 90 zelenih Srbije kaže da je cilj Brnabičkine izjave pokušaj amortizacije narodnog nezadovoljstva i ništa više od toga.

On kaže da u tom kontekstu treba posmatrati i zahtev ministra policije Aleksandra Vulina koji traži od premijerke valjane argumente za raskid ugovora sa Rio Tintom.

“Taj njegov zahte je izduvavanje probnog balona Ane Brnabić, ali koordinirano. Balon malo naduvaju, pa malo izduvaju. Po potrebi”, ocenjuje Čabradi, a Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju kaže da se ova nesrećna saga sa Rio Tintom mora okončati stavljanjem moratorijuma na eksploataciju litijuma u Srbiji.

Srđan Milivojevuć, funkcioner Demokratske stranke kaže da ne veruje Ani Brnabić ni kada kaže da je danas januar. Njegove sumnje idu dotle da veruje da je neko zainteresovan za iskopavanje litijuma kod nas ponudio veću proviziju od Rio Tinta, jer, kako kaže, “mi imamo posla sa mafijaškom organizacijom koja je zarad profita spremna da uradi sve” .

Sa druge strane Bratilsav Jugović, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke smatra da nije poenta da se satanizuje kompanija Rio Tinto, već je poenta da se zabrani iskopavanje litijuma na teritoriji Republike Srbije.

“Nebitno je da li treba raskinuti sporazume sa ruskom, kineskom ili australijskom kompanijom. Jedino je bitno da se na našoj teritoriji ne iskopava litijum, zato što ne postoji tehnologija iskopavanja litijuma, a koja je bezbedna po životnu sredinu. Ako je to logika kojom se rukovodi premijerka Brnabić, onda ja to kao građanin pozitivno ocenjujem. Ako je logika da se obeštetiti kompanija Rio Tinto pre utvrđivanja okolnosti pod kojima su sporazumi potpisivani i utvrđivanja pravne snage svih tih sporazuma, onda ću se kao odgovoran građanin tome suprotstaviti. Blokada auto puta nije borba za čist vazduh, već je narodna inicijativa borba za čist vazduh”, kaže Jugović i dodaje da aktivisti koji blokiraju auto put ne bore se za interese građana , već javno pokazuju da su privilegovani i da za njih zakoni ne važe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari