Pajtić: I Vučić i Kurti treba da budu hrabri i počine „izdaju“ 1Foto FoNet Milica Vučković

Za rešavanje sporova između Beograda i Prištine potrebna je politička hrabrost, a ona znači preduzimanje koraka koji bi šovinističkom delu birača delovalo kao izdaja, kaže profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Bojan Pajtić.

U slučaju kosovskog premijera Aljbina Kurtija to znači popuštanje oko Zajednice srpskih opština, a u slučaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića popuštanje po pitanju statusa Kosova, rekao je Pajtić u emisiji „Iza vesti“ na televiziji N1.

„Oni će morati nešto da se dogovore, ili će konflikt biti sve teži“, kazao je Pajtić, uz ocenu da je svet u „hladnom ratu“ i da nema više razumevanja za Vučićevo „zavlačenje“.

Bivši predsednik Demokratske stranke ocenio je da je i Kurtiju i Vučiću odgovarala atmosfera u kojoj se oko sitnica prave tenzije kako se ne bi došlo do sporazuma.

Za premijera Kosova kaže da je sam sebe „uterao u situaciju“ da ne sme da prihvati ZSO, ali je činjenica da je Zajednica deo Briselskog sporazuma.

Dodao je da se plaši da je Vučiću i njegovom režimu isteklo vreme za taktiziranje i da će morati da postignu nekakav dogovor, kao što će, kako smatra, morati da se opredele prema ratu u Ukrajini.

„Ne zaboravimo da je Vučić očigledno 2012. godine dao neka obećanja kako bi vlada bila podržana“, kazao je Pajtić.

Problem je u tome što nijedna od dve strane nema interes da se održivim sporazumom okonča spor, ocenio je i rekao da sever Kosova služi režimu u Beogradu za niz protizakonitih aktivnosti.

Pajtić je kazao da mafija upravlja i socijalnim i ekonomskim životom severa Kosova. Podsetio je da su potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i biznismen Zvonko Veselinović na crnoj listi SAD.

“Ako se zaklinješ da voliš Srbe na severu Kosova, zašto ih prepuštaš ljudima koji su u očima celog sveta kriminalci“, kazao je Pajtić, preneo je portal N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari