"Pametovanje gde mu nije mesto": Kako je izjava Vučića izazavala razmenu diplomatskih mera Beograda i Ljubljane 1Foto: Beta-milos-miskov, FoNet Milica Vučković

„Podučavati“ Slovence da ne poštuju međunarodno pravo, za razliku od uzornog ponašanja današnje Rusije, je primer, i to ne prvi, pametovanja tamo gde mu nije ni mesto ni vreme. Da nevolja bude veća, srpski ministar je Vučićevu opasku „objasnio“ tako što ju je zaoštrio, kaže za Danas bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Austriji Milovan Božinović, povodom najnovijih diplomatskih dešavanja i mera koje su preduzele Srbija i Slovenija, budući da su i slovenačko i srpsko ministarstvo spoljnih poslova pozvali ambasadore ove druge zemlje na razgovore zbog sporne izjave predsedniak Srbije.

Ministarka spoljnih posloav Slovenije je Tanja Fajon, koja je kao poslanica Evropskog parlamenta vrlo dobro upoznata sa ponašanjem i stavovima predsednika Srbije i prema njoj lično i prema svima koji se ne slažu sa njegovim mišljenjem.

Podsetimo, zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete predsednika Slovenije Boruta Pahora Beogradu, kada je Vučić odgovarajući na putanje o uvođenju sankcija Rusiji, okupljene novinare upitao kako da objasni svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji sobzirom na to da Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije, a Slovenija jeste.

U slovenačkom ministarstvu, su naveli da su iznenađeni Vučićevim izjavama, i da su svoj stav u vezi sa Kosovom ponovo preneli vlastima u Beogradu. Oni su izrazili očekivanje da Srbija neće problematizovati poziciju Slovenije.

U saopštenju se napominje da se Slovenija „odlučno protivi izjednačavanju slovenačkog priznanja Kosova sa ruskom agresijom na Ukrajinu“.

Reagovalo je i ministarstvo spoljnih poslova Srbije i u Beogradu je na istu temu pozvan i ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, preneo je slovenački N1.

Oglasio se i šef diplomatije Srbije Nikola Selaković koji je naveo da ne postoji apsolutno ništa sporno u Vučićevim rečima. Kako je rekao „predsednik Srbije je ukazao na nepovredivost međunarodno priznatih granica država članica Ujedinjenih nacija, kao na jedan od temeljnih principa međunarodnog javnog prava, ne praveći razliku u primeni i poštovanju toga principa u zavisnosti od države“.

– Ovu izjavu je, s obzirom na kontekst, teško razumeti. Ona je ili lapsus, što se onda proprati izvinjenjem, ili je provokacija i politički ispad koji ima neku dalju pozadinu. Slovenija jeste priznala Kosovo ali se u našoj javnosti percipira kao nekonfliktan i dobronameran partner otvoren za još bolju saradnju, što u poređenju sa drugim bivšim jugoslovenskim republikama nije mala stvar – navodi Božinović komentarišući Vučićev nastup.

Prema njegovim rečima, može se na ovaj incident gledati i kao na marginaliju ali u njoj ima nešto od pogubnog arhetipa kako gubimo ili povređujemo prijatelje.

– Ova nesrećna nesuvislost će svakako okrznuti srpsko slovenačke odnose ali će se valjda na tome i stati – zaključuje naš sagovonik.
Prilikom nedavne posete predsednika Slovenije Boruta Pahora Beogradu, predsednik Srbije je na konferenciji za novinare bilateralne odnose ocenio dobrim i izrazio očekivanje da će, posle formiranja Vlade Srbije, biti održana zajednička sednica dve vlade i da će uslediti nove investicije. Srbija, kako je tada naveo Vučić, račina na podršku slovenačkih prijatelja da Zapadni Balkan bude deo podrške u novcu za uvezenu struju ili deo potrošene struje.

Samit Brdo-Brioni 12. septembra

Slovenački predsednik Borut Pahor najavio je da će samit Brdo-Brioni, inicijativa regionalne saradnje, biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja, uz učešće lidera regiona. Kako je saopšeno, samit će biti prilika da se sagleda aktuelna situacija u regiji Zapadnog Balkana i uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja. Među učesnicima će, kako je najavljeno, biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je i kopredsedavajući inicijative, predsjednik Albanije Bajram Begaj, tročlano Predsedništvo Bosne i Hercegovine (Željko Komšić, Milorad Dodik, Šefik Džaferović), predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, predsednik Severne Mekadonije Stevo Pendarovski i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari