Parović: Predsednik Srbije se pozvao na "Škundrićev" ugovor 1

„Aleksandar Vučić nije nikakav vrhunski pregovarač niti je na bilo koji način cenjen u Rusiji već se na sastanku sa Vladimirom Putinom pozvao na klauzulu već postojećeg desetogodišnjeg ugovora o isporuci ruskog gasa, a po kojoj jedna od strana može da zatraži produžetak važenja starog ugovora dok se ne uslagase svi detalji novog“, tvrdi u pisanoj izjavi Miroslav Parović, predsednik udruženja Narodni slobodarski pokret.

„Postojeći ugovor na koji se u pregovorima pozvala naša strana potpisan je 2011. godine za vreme predhodne vlasti, a ključni doprinos tom povoljnom aranžmanu i tzv „naftnoj formuli“ za određivanje cene gasa dao je tadašnji ministar energetike i rudarstva, prof. dr Petar Škundrić kojeg je lično Vučić osumnjičio da je pomogao demonstracije sedmog jula prošle godine“, navodi Parović.

„Važan podatak je i to da je naprednjačka ministarka Zorana Mihajlović tražila 2013, prilikom aneksiranja ugovora sa Gaspromom, da se ne potpisuju dugoročni ugovori o isporuci gasa kao i da se promeni formula za računanje cene. Da je tada to prihvaćeno umesto 270 dolara plaćali bismo i do 2000 bez bilo kakve garancije da ćemo dobiti isporuke čak i po tim paprenim cenama“, tvrdi čelnik NSP.

„Ovim predizbornim marketiškim trikom propuštena je prilika da se u godini kada je završen magistralni gasovod Balkanski tok i ruska gasna elektrana u Pančevu definiše povoljni desetogodišnji ugovor o isporuci gasa Srbiji. Takođe, treba reći da je ovim u osnovi lošim potezom Srbija sebi vezala ruke u pregovorima oko naših potraživanja koja imamo u odnosu na Gasprom, a koja se mere u stotinama miliona evra. Ali pošto Vučić razmišlja samo o sebi lično i o izborima u aprilu opet je srpski interes ostao kolateralna šteta te šarlatanske politike i bolesne ambicije“, zaključuje se u pisanoj izjavi Parovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari