"Prilično skup proces": Koliko košta osnivanje političke stranke u Srbiji? 1NDB

Za osnivanje političkih partija u Srbiji u prve dve decenije višestranačja bilo je potrebno svega stotinu potpisa punoletnih građana, uz plaćanje simbolične novčane takse, pa je u jednom trenutku u registar bilo upisano čak 575 političkih stranaka.

Nakon što je u maju 2009. godine usvojen novi Zakon o političkim strankama, kojim je propisano da političku partiju može da osnuje najmanje 10.000 punoletnih i poslovno sposobnih građana, broj stranaka drastično je smanjen, pa je tako u registar trenutno upisano 116 političkih organizacija.

Novi zakon predvideo je i obavezu preregistracije postojećih političkih partija u roku od šest meseci, što je bio uslov za nastavak delovanja. Preregistrovano je tek sedamdesetak partija, a ostale su izbrisane iz registra političkih stranaka.

„To je prilično skup proces. Overa jednog potpisa birača za osnivanje političke partije košta 360 dinara, dakle minimalni trošak samo za potpise je 3,6 miliona dinara, odnosno nešto više od 30.000 evra, plus dnevnice za javne beležnike. Ne treba zaboraviti i logističke troškove, moramo da obezbedimo računar, štampač, da prevezemo sve to sa lokacije na lokaciju“, rekli su za portal N1 u jednoj od političkih partija koja je prošla kroz proces registracije.

Poslednja stranka koja je upisana u registar, ne računajući manjinske partije za čije osnivanje je potrebno 1.000 potpisa, jeste Dosta je bilo (DJB), koji je iz proceduralnih razloga registrovan u februaru 2022. godine iako je potpise prikupio i predao još početkom 2017. godine.

Jedna od poslednjih partija koja je prikupila 10.000 potpisa punoletnih građana Srbije je Srpska stranka Zavetnici, koja je u registar upisana u junu 2019. godine.

„Tokom kampanje za osnivanje stranke prikupili smo oko 10.500 potpisa birača, za čiju overu smo notarima platili više od 32.200 evra. Na tu sumu treba dodati i dnevnice javnih beležnika, kao i logističke troškove, koji su takođe visoki, tako da nas je registracija političke partije koštala između 40.000 i 45.000 evra“, istakla je za portal N1 predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski.

Nagrada za overu potpisa na nejavnoj ispravi kojom se potvrđuje da su stranke koje daju izjavu svojeručno potpisale ili svojeručno stavile otisak prsta, iznosi 360 dinara po jednom potpisu i na jednom primerku javnobeležničke isprave, naveli su za portal N1 u Javnobeležničkoj komori Srbije (JKS).

Kako su nam objasnili, za posao koji na zahtev stranke javni beležnik obavlja izvan javnobeležničke kancelarije, odnosno izlazi na teren, nagrada se povećava za 2.700 dinara za prvi započeti sat, dok je svaki sledeći 1.800 dinara.

Osoblje javnobeležničke kancelarije koje ima ovlašćenje za overu potpisa su isključivo diplomirani pravnici – pored javnog beležnika – javnobeležnički pomoćnici, saradnici i pripravnici koji su upisani u imenik u Javnobeležničkoj komori Srbije.

„Prostorije u kojima javni beležnici, odnosno njihovi pomoćnici, saradnici i pripravnici treba da overavaju potpise većem broju potpisnika i u dužem vremenskom periodu, moraju ispunjavati minimum uslova kako bi se obezbedilo zakonito i kvalitetno obavljanje službenih radnji. Moraju imati mogućnost za instaliranje računara, štampača i čitača ličnih karata, kao i adekvatne higijenske uslove, kako za osoblje javnobeležničkih kancelarija, tako i za stranke“, napomenuli su u JKS.

Trajanje rada izvan kancelarije, dodaju u JKS, zavisi od dogovora i potrebe, kao i od kapaciteta određene javnobeležničke kancelarije. Broj javnobeležničkog osoblja koje izlazi na teren takođe zavisi od potrebe stranke i od mogućnosti javnobeležničke kancelarije kojoj je zahtev upućen.

Demokrate potisnule socijaliste sa pozicije broj 1
Najstarija politička partija u Srbiji je Demokratska stranka, koja je osnovana 3. februara 1990. godine, a u aktuelnom registru nalazi se pod rednim brojem jedan jer se prva preregistrovala. Do 2009. godine prva u registru Ministarstva za državnu upravu bila je Socijalistička partija Srbije, koja je bila upisana 27. jula 1990. godine.

U registar političkih stranaka od početka godine upisan je samo Bošnjačko srpski savez, jedna od 70 stranaka nacionalnih manjina. Pokret Srbija centar (Srce) posle skoro četiri godine biće prva politička stranka koja je u proces registracije ušla prikupljanjem deset hiljada potpisa podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari