Pastor: CoR jedna od ključnih evropskih adresa za Vojvodinu 1Foto: SVM

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je danas da je Komitet evropskih regiona (CoR) jedna od ključnih evropskih adresa za Vojvodinu, s obzirom na činjenicu da se skoro dve trećine evropskog zakonodavstva u praksi sprovodi na lokalnom nivou, saopštila je danas Skupština Vojvodine.

Pastor se danas u Salcburgu sastao sa predsednikom Komiteta evropskih regiona Karl-Hajncom Lambercom, a zajednički su izrazili zadovoljstvo zbog dobre i produktivne saradnje koju imaju CoR i Republika Srbija.

Cilj te saradnje su pripreme i jačanje lokalnih i regionalnih nivoa vlasti za aktivnosti u procesu pregovora o pristupanju Srbije EU.

„Spremni smo da i nadalje zajedno sa Pokrajinskom vladom aktivno učestvujemo i doprinosimo procesu evropskih integracija naše zemlje, posebno u delu otvaranja poglavlja koja su za Vojvodinu od suštinskog značaja poput regionalnog razvoja i saradnje, ostvarivanja prava nacionalnih zajednica, poljoprivrede“, istakao je Pastor.

On je predsednika Lamberca upoznao sa „veoma aktivnom i produktivnom saradnjom koju APV direktno ostvaruje sa različitim evropskim regionima“, navodi se u saopštenju.

Pastor je ocenio da je za AP Vojvodinu Komitet evropskih regiona „jedna od ključnih evropskih adresa, s obzirom na činjenicu da se skoro dve trećine evropskog zakonodavstva u praksi sprovodi na lokalnom nivou“.

Predsednik Lamberc istakao je da je „Vojvodina veoma važan region za CoR“, i naglasio da se raduje što postoji spremnost da se nastavi sa zajedničkim stvaranjem perspektiva za približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU.

On je najavio zvaničnu posetu Srbiji, a Pastor ga je pozvao da u okviru te posete, poseti i Skupštinu AP Vojvodine.

Komitet evropskih regiona je savetodavno telo Evropske unije koje čine izabrani predstavnici iz svih 27 država članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari