"Patrijarh je LGBT nazvao zlom": Vesna Pešić o razlozima zbog kojih je potpisala Apel za sekularnu državu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Čak je Meksiko doneo ustavnu odredbu jos 1827. godine da je crkva odvojena od države, a mi danas kao da smo se vratili u vizantijska vremena – kaže za Danas sociološkinja Vesna Pešić u odgovoru na pitanje zbog čega je potpisala „Apel za sekularnu državu“.

Reč je o tekstu, čiji su autori Građanski demokratski forum, Helsinški odbor za ljudska prava i Savez antifašista Srbije, a u kojem se zahteva ukidanje veronauke u školama, uz vrlo kritički osvrt na delovanje i uticaj Srpske pravoslavne crkve, posebno u vezi sa odnosom prema ratno zločinačkoj prošlosti i ljudskim pravima.

– Potpisala sam Apel zato što se SPC i patrijarh Porfirije mešaju u državna i javna pitanja, Patrijarh nastupa i drži govore na proslavama,  podržao je odluku države da se ne održi Parada ponosa a LGBT populaciju je nazvao zlom – kaže Vesna Pešić.

Zaboravlja se, dodaje, da crkveni velikodostojnici treba da se bave molitvama, vode verske događaje sa verujućim ljudima i pomognu onima koji su u mukama siromaštva i bolesti.

– A, ne da dele ordene osuđenima u Haškom tribunalu i Vučićevim autokratskim prijateljima kao što je Viktor Orban. Mora se voditi računa o prvom modernom ustavnom zapisu da je crkva odvojena od države i da se novo doba zasniva na pravu a ne na veskim dogmama i smatranjima pravoslavnih ili drugih crkvenih velikodostojnika – zaključuje Vesna Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari