Pavle Grbović: Nećemo biti bilo čiji prateći vokal 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, kaže za Danas da u toj partiji postoji dobra volja da se na izborima nastupi u što širem formatu, ali ne i da budu bili čiji prateći vokal. On misli da je izlišno pričati o kvotama pre nego što se postgne dogovor sa čime se izlazi pred građane. O kvotama ne želi da priča ni Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, koji za Danas kaže da je to uvreda za građane koji žele da tema bude kako pobediti Vučića, a ne koliko ko mesta treba da ima. Prema nejgovim rečima, to je poslednja stvar o kojoj treba da se priča.

Ipak, o broju mandata, odnosno kvotama, na zajedničkoj parlamentarnoj listi čija bi okosnica bili SSP, DS i Narodna stranka lideri tih stranaka razgovaraju, ali dogovor još nije postignut, kažu nam izvori bliski ovim partijama.

Prema rečima naših izvora, dogovora će kako stvari stoje ipak biti, iako se, kako se čini, učesnici pregovora, preko medija nadmudruju.

Dnevni list Nova objavio je da SSP traži duplo mandata za sebe, te da je početna ponuda bila svima po 30 odsto mandata.

To je iz SSP demantovano.

Ipak, istina je negde na sredini, kažu naši izvori, budući da najveće partije svakako uvek za sebe na početku razgovora traže više, ali na kraju uvek prođu lošije budući da se odriču mandata u korist manjih partnera.

Tako su, kažu naši izvori, PSG i PZP na kvoti SSP.

Pitali smo predsednka PZP i PSG da li je to tačno i da li je tačno da SSP traži duplo više mandata.

– Ne želim da pričam o kvotama. To je uvreda za građane koji žele da nam tema bude kako da pobedimo Vučića, a ne koliko ko mesta treba da ima. To je poslednja stvar o kojoj treba da se priča. Ako je to nekome tema nama u PZP nije i neće biti. Ne moramo da imamo ni jedno poslaničko mesto, ne moramo ni da budemo ni na jednoj listi – navodi on.

Prema njegovim rečima, podržaće listu koja može da pobedi Vučića.

Pavle Grbović: Nećemo biti bilo čiji prateći vokal 2
Foto: FoNet/ Dragan Antonić

– Ali nećemo da učestvujemo čak ni u razgovorima gde su tema samo mandati, a ne način kako u ovim uslovima pobedit ovaj režim i da li uopšte treba da izađemo na izbore. Kada ta tema bude stavljena na sto, posle svega što bi se dogovorili jasno bi rekao da SSP treba da ima tri puta više mandata jer mu je tolika snaga. A natpisi o tome štete celoj opoziciji – kaže Veselinović.

A Grbović navodi da još uvek nisu imali razgovore sa svim potencijalnim koalicionim partnerima o zajedničkom nastupu, samim tim ni o raspodeli poslaničkih mesta.

– Postoji dobra volja sa naše strane da se na izborima nastupi u što širem formatu, ali ne postoji volja da budemo bili čiji prateći vokal. Mislim da je izlišno da o kvotama pričamo pre nego što se dogovorimo sa čime izlazimo pred građane, odnosno sa kojom politikom i sa kakvim porukama, jer će građani na osnovu toga odlučiti da li će i za koga glasati a ne prema tome koliki će deo kolača kome pripasti – rekao nam je Grbović.

I sindikat Sloga važi za partnera SSP, pa smo pitali predsednika ovog sindikata Željka Veselinovića hoće li se njegovi članovi naći na izbornoj listi.

Pavle Grbović: Nećemo biti bilo čiji prateći vokal 3
Željko Veselinović Foto: Medija centar

– Udruženi sindikati Srbije Sloga više od dve godine imaju partnerstvo sa Strankom slobode i pravde, kao i potpisan sporazum o saradnji. Mišljenja sam da je SSP najveća stranka opozicionog bloka i da je samim tim potpuno normalno da ima najviše mandata. Mi kao sindikat nismo doneli odluku o učešću na izborima, niti smo sa bilo kim o tome razgovarali. Za nas u obzir dolazi samo partnerski dogovor kao što je postojao i u Savezu za Srbiju, a i godinu dana ranije na Beogradskim izborima – navodi Veselinović.

Prema njegovim rečima, na čijoj će kvoti biti sindikat ili neki drugi pokret zbog nemogućnosti da sindikati ili pokreti tehnički budu deo koalicije sa političkim strankama je potpuno nevažno, ali je prirodno da budemo na kvoti SSP.

– Naravno da je naš uslov jedan potpuno partnerski ravnopravan odnos jer u suprotnom nećemo ni učestvovati na izborima. Predstavnici radnika u nekom narednom sazivu parlamenta moraju imati svoj poslanički klub. Sve ispod toga je potcenjivanje radničkih tema i problema i potcenjivanje radnika uopšte. Mi smo svakako siguran i pouzdan partner što smo uostalom i dokazali svih prethodnih godina, tako da očekujem jedan korektan tretman. U svakom slučaju barem isti kao PSG i PZP jer nismo političke stranke. Sve ispod toga za nas je potpuno neprihvatljivo – zaključuje Željko Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari