Pavlović: Šapić protiv interesa Beograđana ukida grejanje i povećava porez 1Miloš Pavlović Foto: Narodna stranka

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović izjavio je danas da su odluke gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem o povećanju poreza na imovinu i odlaganju početka grejne sezone „štetne za Beograđane i u potpunosti suprotne sa njihovim interesom“.

„Predlažemo isporuka toplotne energije počne odmah i da se primenjuje uobičajen režim rada usklađen sa temperaturom vazduha i tako omogući da stanovi budu topli u periodima dana kada je spoljna temperatura niska (ujutru i uveče)“, rekao je Pavlović na konferenciji za novinare pre početka sednice gradskog parlamenta.

„Na taj način se građanima pruža usluga koju plaćaju uz optimalno upravljanje resursima. Ovakav režim je trebalo primeniti odmah od 15. oktobra, ali za to je potrebno da grad Beograd vode stručni ljudi“, dodao je Pavlović.

Pavlović je naveo da Beograd „nema obezbeđene dovoljne količine energenata za grejnu sezonu, iako su građani to platili“.

Šef odborničke grupe Narodne stranke je dodao da to pokazuje obrazloženje za odlaganje početka grejne sezone u kojem se navodi mogućnost potpunog prekida u snabdevanju kao posledica globalne energetske krize izazvane učešćem u vojnim dejstvima direktnog prodavca i distributera, a u cilju obezbeđivanja stabilnosti grejnog sistema u situaciji kada vremenski uslovi budu pogoršani.

„Vlast je u prethodnih 10 godina upropastila elektroenergetski sistem“, rekao je Pavlović.

Pavlović je naveo da povećanje poreza na imovinu pogađa građane koji sve teže preživljavaju zbog velikih poskupljenja hrane, ali neće pogoditi one koji su im taj porez uveli.

„Ogromne i nerealne cene nekretnina i inflacija od 14 odsto dovele su do povećanja poreza, a na povećanje cene stanova uticalo je i pranje novca“, rekao je Pavlović.

Pavlović je istakao da je u prva tri meseca ove godine oko 70 odsto stanova u Beogradu kupljeno u kešu, i podsetio da se u dokumentu koji je objavila Uprava za sprečavanje pranja novca navodi da su nekretnine sektor sa najvećim rizikom za upliv “crnog keša“ u legalne tokove.

„Umesto da je sa republičkim organima uspostavila mehanizam sprečavanja pranja novca i sprečila da se stanovi kupuju za gotov novac stečen kriminalom i korupcijom, gradska vlast nije uradila ništa“, naveo je Pavlović.

„Nisu uradili ništa jer im ne odgovara. Kako bi Sinisa Mali imao 24 stana u Bugarskoj da su nešto uradili“, upitao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari