Pčinjski okrug: U Preševu glasalo 700 građana od 42.199, u selu Končulj - niko 1Glasačka kutija

Od 42.199 građana Opštine Preševo do šesnaest sati glasalo je za promenu Ustava njih oko sedam stotina, rekao je u izjavi za Danas predsednik OIK u ovoj opštini Ćenan Kamberi.

Uz činjenicu da za devet sati, otkako je otvoreno biračko mesto u selu Končulj, nije glasao ni jedan građanin, što je Danasu potvrdio Faruš Isljami, predsednik OIK u Bujanovcu, Albanci su podržali ranije upućeni poziv od više svojih političkih lidera da bojkotuju današnji referendum.

Podsetimo ranije je predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa iz Preševa rekao, „da ni jedan Albanac sa juga Srbije neće izaći na referendum o promeni izbora u pravosudju“.

Tokom popodneva opao je i procenat novoizašlih glasača u izbornoj jedinici 55 Dom kulture, gde je za dva sata izašlo manje od tri procenata upisanih građana.

Taj procenat je od podnevnog proseka (5,4) za četiri sata uvećan za oko pet procenta i iznosio je u 16 sati (10,21).

U Opštini Bosilegrad suprotna situacija. Broj gradjana koji su od 14 sati izašli na referendum (18,6) za dva sata prema podacima predsednika OIK Miodraga Jakimova uvećan za više od jedanaest procenata i iznosio je 30,1.

Mali odziv tokom popodneva i dalje beleži Vranje, ali zvaničnih podataka o tome iz GIK nema.

Tokom popodneva u manjim i većim grupama na osam biračkih mesta u Vranju glasaju Srbi iz četiri opštine Kosovskog pomoravlja.

Na osnovu podataka iz OIK u Bosilegradu do 14 sati u ovoj pograničnoj opštini, gde većinsko stanovništvo predstavlja bugarska nacionalna manjina, na 31 glasačkom mestu na referendumu za promenu Ustava, se izjasnilo 18,6 odsto građana.

– Izjašnjavanje protiče bez i jednog problema – kaže za Danas Miodrag Jakimov, predsednik OIK.

Problema u procesu izjašnjavanja nema ni u Bujanovcu, gde je već sada izvesno da etnički Albanci bojkotuju današnji referendum.

O tome govore i podaci da u selu Končulj, do 14 sati, nije glasao ni jedan građanin, dok je na glasačkom mestu u Domu kulture, u centru Bujanovca svoje pravo iskoristilo 7,7 odsto grašana.

Prema ranijim nezvaničnim podacima do kojih je novinar Danasa došao, Albanci bojkotuju referendum i u opštini Preševo, gde su otvorena ukupno 38 glasačkih mesta.

U Vranju procene sa terena ukazuju na slabu izlaznost do 14 sati, koja se na biračkim mestima u centru grada kreće između osam i 11 procenata.

Za glasanje kod kuće, kako je Danasu potvrdio Predsednik OIK u Vranju, prijavilo se trideset građana, a pravo na referendumsko izjašnjavanje u Okružnom zatvoru u Vranju ima 43 lica.

Podsetimo, u sedam opština Pčinjskog okruga sva glasačka mesta otvorena su na vreme i, prema podacima iz Izbornih komisija, glasanje se odvija bez problema uz, za sada, „mali odziv građana“.

Predsednik Gradske izborne komisije u Vranju Stojan Ilić izjavio je ranije za Danas da se glasanje u Vranju, na svih 108 mesta, odvija regularno te da su tokom prepodneva bili prisutni samo „tehnički problemi sa komunikacijom sa biračkim odborima u brdsko planinskim područjima, koji su u međuvremenu otklonjeni“.

-RIK je svojim uputstvom predvideo da podatke o izlaznosti za Pčinjski okrug saopštavaju komisije iz Bujanovca i Bosilegrada, pa se mi do kraja glasanja nećemo izjašnjavati sa podacima o izlaznosti – rekao je Ilić.

Izlaznost u Vranju je tradicionalno manja u prepodnevnim satima i prema podacima sa nekoliko biračkih mesta, gde novinaru Danasa nije bilo dozvoljeno fotografisanje, ona se kretala između tri i šest procenata.

Glasa se na 106 biračkih mesta, gde pravo izjašnjavanja ima 69.173 birača. Građani iz četiri Opštine Kosovskog pomoravlja (Vitina, Gnjilane, Kosovska Kamenica i Novo Brdo) po njegovim rečima u Vranju „neće imati posebno glasačko mesto već će glasati na osam već otvorenih mesta, gde su otvorene biračke kutije i dostavljeni listići“.

Ilić kaže da je „eventualni organizovani dolazak građana iz Kosovskog pomoravlja isključivo u nadležnosti njihovih lokalnih predstavnika vlasti“.

U Opštini Bujanovac sva biračka mesta, njih 48, otvorena su na vreme – potvrdio je za Danas Faruš Isljami, predsednik OIK. On navodi da u skladu sa upustvom RIK oni prate izlaznost građana na dva „reprezentativna glasačka mesta“.

-Tako na biračkom mestu u selu Končuljdo deset sati nije glasao ni jedan građanin, dok je u Domu kulture na referendum izašlo oko tri procenta građana sa pravom glasa – kazao je Isljami, navodeći da „dosadašnji tok glasanja protiče bez bilo kakvih problema“.

U Bujanovcu pravo glasa na referendumu ima 43.185 građana. Tamo su na referendum do sada izašli uglavnom građani srpske nacionalnosti, dok Albanci kao da bojkotuju današnje izjašnjavanje o Ustavnim promenama vezanim za pravosuđe.

U pograničnoj Opštini Bosilegrad do deset sati na 31 glasačkom mestu, gde pravo izjašnjavanja ima 7.381 građanin na referendum je izašlo šest procenata birača, potvrdio je za Danas Miodrag Jakimov, predsednik OIK.

-Glasanje protiče bez ikakvih problema, a veću izlaznost građana očekujemo u popodnevnim satima – rekao je Jakimov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari