Perić Diligenski: Agencija za sprečavanje korupcije izostavila proveru važnijih funkcionera 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Potpredsednica stranke Srbija Centar i kandidat za poslanika na listi „Srbija protiv nasilja“ Tijana Perić Diligenski kazala je večeras da je Agencija za sprečavanje korupcije, kao najvažnija institucija te vrste u Srbiji, izostavila sve važnije ministre, tužioce i visoke funkcionere policije sa ovogodišnje liste za proveru imovine.

„Interesantan je slučaj tužioca Nenada Stefanovića, za koga je Agencija imala saznanja da je došlo do promene njegove imovine, što ništa nije registrovano u njegovoj imovinskoj karti. Isti je slučaj i sa Veselinom Milićem, koji je Agenciji prijavio samo jedan stan, a novinari su detektovali da u istoj zgradi ima još jedan stan koji nije prijavi“, rekla je ona u Dnevniku na TV Nova S.

Dodala je i da je predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić dostavio Agenciji samo prvu stranicu ugovora za stan u Trstu, gde se ne vidi ni predmet kupovine niti neki biran element.

„Mi obilazimo Srbiju i sve ovo pričamo ljudima. Građani su u grču i strahu, osećaju veliku nesigurnost, ugušeni su, bore se za egzistenciju i shvataju da ne mogu da žive normalno zbog korupcije. Shvataju da ne mogu da reše nijedno egzistencijalno pitanje, a da ne podmažu točkove mašinerije“, rekla je Perić Diligenski.

Kazala je i da je potrebno da se promeni i izborni obrazac i jednim delom izborni sistem ili u većinski ili mešoviti sa preferencijalnim glasanjem, kako bi građani znali za koga glasaju, kako žive njihovi predstavnici i sa kakvom su imovinom ušli u politiku.

„CINS je pokazao da su institucije apsolutno zarobljene, da se podaci građana neovlašćeno koriste, čak i plan da SNS na kupovinu glasova potroši 462 miliona evra. Pitanje je odakle taj novac i koje je njegovo poreklo, jer građani su zainteresovani da znaju ko plaća političke partije i iz kojih izvora“, dodala je ona.

Prema njenim rečima, da je tužilaštvo samostalno u postupanju, itekako bi imalo osnova sumnje da se pokrene krivični postupak zbog povrede zakona koji se odnosi na kupovinu i prodaju glasova.

Ona je ocenila i da je i isplata novca penzionerima i srednjoškolcima pred izbore, kao i podela vaučera deci u Beogradu kupovina glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari