Pešić: Vučiću ne odgovara ulazak Makedonije u NATO 1Foto: Medija centar

Srpska državna bezbednost je pokušala da blamantnim upadom u Sobranje spreči istorijski dogovor između Makedonaca i Albanaca, kojim je Zoran Zaev dobio većinu i oterao autokratsku vlast Gruevskog, komentariše za Danas sociološkinja Vesna Pešić izjavu predsednika Srbije u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja, da on neće da se igra, kao što su uradili u Makedoniji.

„To sam rekao stotinu puta. Ja neću da se igram kao u Makedoniji sa konsultativnim referendumima na kojima narod kaže da je protiv, a vi u skupštini izglasate to. Mislim da je to dobar sporazum za njih, pozdravio sam ga, ali način na koji je to izvedeno, ja to nikada ne bih uradio“, rekao je predsednik nedavno gostujući na TV Hepi.

Vesna Pešić ocenjuje da je Vučić to rekao zato što je jasno procenio da njemu i Srbiji ne ide u račun da se Makedonija od oslobodi sukoba sa Grčkom oko svog imena, što je ovu susednu zemlju blokiralo ka EU integracijama i demokratiji punih 27. godina.

– Naš autokrata se bolje slaže sa komšijom autokratom nego sa demokratskom vlašću. Drugi je razlog taj što njemu ne odgovara da Makedonija uđe u NATO, jer će tada Srbija biti zaokružena NATO državama i postati (pored BiH) usamljeno ostrvo i jedini problem na Balkanu. Njemu, takođe, odgovara ruski uticaj tamo, nego NATO i EU. Konačno, Vučić je i zavidljiv, on nema hrabrost Zorana Zaeva da reskira i reši problem koji je mučio i unazađivao njegovu zemlju – zaključuje Vesna Pešić za naš list.

Drugi sagovornik Danasa, psiholog Žarko Korać, kaže za Danas da, prema njegovom mišljenju, ne postoji nijedan razlog da se komentarišu politička zbivanja u Makedoniji, s obzirom na to da je suvereno pravo svake države da donosi odluke na osnovu sopstvenog zakonodavstva.

– Parlament je izraz suverene političke volje naroda u demokratijama. U nekim zemljama, u zavisnosti od ustava, kao što su na primer Mađarska ili Nemačka, parlament bira i predsednika države. Parlament ima pravo da kao najviše zakonodavno telo donosi veoma krupne odluke. A ako ćemo da se igramo razlikama u evropskim državama, u Švajcarskoj uspeva referendum bez obzira na to koliko je ljudi izašlo i glasalo na njemu. To znači da ako bismo ta iskustva iz Švajcarske prebacili na Makedoniju, to znači da bi njihov referendum uspeo – napominje Korać. On dodaje da ako neko hoće da kaže da Švajcarska nije demokratska država, onda to baš i nije u redu.

– Izjava da parlament ne može da donese odluku u vezi sa Kosovom, od strane onoga ko ima većinu u tom parlamentu, već da bi to trebalo učiniti na referendumu, znači jedino prebacivanje odgovornosti na narod. A to dalje izgleda kao izbegavanje odgovornosti. Političar treba da stoji ispred naroda a ne da se krije iza njega, zaključuje Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari