Petar Petković: Beograd ide u Brisel s timom eksperata da razgovara o tekstu Statuta Zajednice srpskih opština 1foto FoNet Zoran Mrđa

Delegacija Beograda s timom eksperata u četvratak ide u Brisel na nastavak dijaloga sa Prištinom, kako bi razgovarali o tekstu Statuta Zajednice srpskih opština, rekao je Petar Petković, dorektor kancelarije za KiM, posle današnjih ragovora sa izasalnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom koje su obavili on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegvim rečima, razgovor Vučića i Lajčaka bio je vrlo ozbiljan, a predsednik je Lajčaka vrlo detaljno i argumentovano upoznao sa težinom situacije sa kojom se suočavaju Srbi južno i severno od Ibra dajući najkonkretnije podatke.

Kako je Petković naveo, Vučić ga je izvestio i o brojnim eskalatornim potezima Aljbina Kurtija koje njegoav vlada u Prištini sporvoodi gotovo svakog dana.

– Naravno da smo razgovarali i o ZSO. To je ključna i najvažnija tema za srpski narod pored deeskalacije na kojoj je Vučić posebno insistirao. ZSO je mehanizam očuvanaj kolektivnih i indovidualnih prava koje Kurti gazi svakog dana – naveo je Petković kojeg je Vučić ovlastio da javnosti saopšti sadržinu razgovora.

Prema njegovim rečima, bilo je reči i o sporazumima koji su potpsiani tokom dijaloga Beograda i Prištine.

– Prihvatili smo poziv Lajčaka da se za dva dana vidimo u Briselu gde sa nastavlja dijalog. Naša strana ide sa timom eksperata i razgovaraćemo i o tekstu Statuta ZSO što je prvi korak u formiranju Zajednice – kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, mir je najvažniji i Beograd insistira na dijalogu.

– Deeskalacija na terenu je neophodna jer je potrebno da se vidi normalnost života. A bitno je i što ulazimo u razgovore o Statut ZSO i rešićemo brojna pitanja i izvršna ovlašećenja koja ZSO ima u skladu sa sporazumima potpisnaim 2013. i 2015, a koja se odnose na zdravstvo, školstvo… a najvažnje da Beogad ima puno pravo da finsira sve te instutuicje kroz ZSO – zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari