Šta je Petar Petković ispričao ambasadorki Nemačke u Srbiji o bezbednosnoj situaciji na Kosovu? 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Direktor Кancelarije Vlade Srbije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Кonrad, sa kojom je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine nedavno održanoj u Briselu, saopštila je Kancelarija.

Petković je rekao da je tema razgovora na sastanku održanom 27. februara u Briselu, bila „potpuno nerazumna i opasna odluka“ premijera Kosova Aljbina Кurtija da zabrani dinar i „da na taj način dovede u pitanje isplate plata, penzija i socijalnih primanja za 100.000 Srba i drugih nealbanaca u pokrajini“.

Petković je ukazao da ta odluka takođe onemogućava i funkcionisanje škola, bolnica, vrtića i drugih srpskih institucija.

On je upozorio da je pravi razlog odluke o ukidanju dinara, kao sredstva plaćanja i platnog prometa sa centralnom Srbijom, proterivanje Srba sa Kosova i ukidanje institucija Srbije na Kosovu, navodi se u saopštenju objavljenom na portalu Kancelarije.

Petković je rekao i da je namera Prištine da ovom odlukom potpuno zatvori temu formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), u vezi koje je u do sada potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima predviđena kroz finansiranje institucija od strane Beograda, i istakao da će Srbija nastaviti da insistira na formiranju ZSO.

Rekao je da će Beograd nastaviti da insistira na pronalaženju trajnog i održivog rešenja tog problema, koje će omogućiti opstanak srpskog naroda na Кosovu ukazujući da je nepohnodno da Banka Poštanska Štedionica i poslovnice Pošte nastave da posluju na Kosovu, kao jedini način da se Srbima obezbede isplate zarada i ostalih primanja.

On se osvrnuo i na to što glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi nije došao na poslednji sastanak u Briselu, ocenjujući da je time Priština nastavila da „opstruira dijalog i ugrožava napore u normalizaciji odnosa“ na Kosovu, dok je, kako je rekao, Beograd, kao i uvek do sada pokazao da smatra da su razgovori najefikasnija brana eskalaiji tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari