Petar Petković: Najavljeni izbori na severu Kosova pred Svetog Nikolu su nastavak nasilja nad Srbima 1Foto. Beta/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je odluka o održavnju vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opštine na Severu Kosova nastavak pravnog i institucionalnog nasilja nad Srbima, jer su zakazani dan pred veliku slavu Sveti Nikola.

Jednostranom odlukom o održavanju nekakvih vanrednih izbora u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije i to uoči velike slave Svetog Nikole, vlasti u Prištini nastavljaju da nad Srbima sprovode pravno i institucionalno nasilje, kršeći između ostalog i tačku 11 Briselskog sporazuma“, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Prema njegovoj oceni, izbori za gradonačelnike opština sa srpskom većinom, bez Srba i srpskog naroda, nemaju nikakvog smisla i kao takvi osuđeni su na propast.

On tvrdi da su vanredni izbori novi pokušaj Prištine da okupira sever Kosova, a da Priština nikakvim ucenama niti pretnjama neće uspeti da zaplaši Srbe koji su napustili prištinske institucije.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zakazala je za 18. decembar vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Te četiri opštine sa srskom većinom od 5. novembra su bez gradonačelnika, koji su tog dana podneli ostavke na svoje funkcije zbog odluke Vlade Kosova o zameni srpskih sa kosovskim registarskim tablicama automobila za gradove na severu Kosova, kao i zbog suspenzije direktora Regionalne policije Nenada Đurića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari