Petar Petković u Briselu: Priština ne želi ni o čemu da razgovara 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ne znam kako možemo dalje da razgovaramo i idemo u pravcu normalizacije odnosa ako Priština ne želi ni o čemu da razgovara, izjavio je u Briselu direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, uz tvrdnju da je tokom današnje runde dijaloga ponašanje pregovarača sa Kosova Besnika Bisljimija bilo „skandalozno“.

Petković je novinarima rekao da je Beograd došao u Brisel pripremljen, sa ekspertima i planom da se razgovara o primeni sporazuma, formiranju Zajednice srpskih opština i nestalim licima, pošto je dogovorena Deklaracija o nestalim osobama.

Bisljimi nije želeo da daje nikakve konkretne odgovore i sve vreme je pokušavao da različitim upadicama obesmisli tok dijaloga, izjavio je Petković o sastanku čiji je posrednik izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak.

Petković je naveo da je Bisljimi bacio na pod odbijenicu kosovskih vlasti za ulazak na teritoriju Kosova izveštaču Radiotelevizije Srbije Svetlani Vukmirović, koja radi na evropskom projektu o povratku Srba.

Kada sam izneo zahtev da rešimo pitanje slobode kretanja i registarskih tablica, Bisljimi je rekao da ne želi da razgovara, izjavio je Petković.

Teška je situacija i Srbija će dati sve od sebe da sačuvamo mir, da razgovaramo, rekao je Petković i dodao: Bisljimi je u nekoliko navrata pokušavao da prekine sastanak, ali ostali smo smireni, jer želimo da učestvujemo u procesu dijaloga.

Kompromis mora da se dogodi, ali očigledno je da je to zabranjena reč u Prištini, izjavio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari