Peter Stano o situaciji na KiM: Evropska unija poziva na odgovornost i deeskalaciju 1Foto: (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da Evropska unija (EU) i države članice osuđuju svako nasilje, prate situaciju na Kosovu i zabrinuti su, posebno za situaciju na severu.

Osuđujemo svako nasilje i napade koji su se dogodili. EU i države članice pozivaju na odgovornost i deeskalciju jer je to potrebno, rekao je Stano na redovnom brifingu za medije u Briselu.

On je istakao da jedinice Euleksa i Kfora patroliraju i prate situaciju, ali fokus je na normalizaciji odnosa, jer je to od suštinskog značaja za evropski put obe zemlje i smirivanje situacije, što se neprestano ponavlja, uključujući i na samitu u Tirani.

Upitan o odluci Velike Britanije da uvede sankcije pojedinim osobama sa Kosova, aludirajući na Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, Stano je rekao da ta odluka pripada državama članicama i da nije na njemu da javno spekuliše o tome.

Države članice koje su zadužene za odluke o eventualnim merama prate situaciju, veoma dobro znaju šta i ko radi, ali nije na meni da spekulišem da li se neke odluke donose ili će biti donete, istakao je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari